«Предъявите телефон»: як підготувати свій смартфон до перетину через ворожий блокпост

«Предъявите телефон»: як підготувати свій смартфон до перетину через ворожий блокпост

«Предъявите телефон»: як підготувати свій смартфон до перетину через ворожий блокпост

Суспільство
24 березня 2023 14:39

Лютий 2022 року змінив життя українців: нині немає жодної родини, яка не відчула б страху війни, і жодної людини, яку війна не торкнулася б особисто. Пропагандистські медіа за методичками ділять країну на захід і схід, чорне і біле, їхнє і наше, але ми невпинно гуртуємося та завзято боремося, хто як може. 

Люди з тимчасово окупованих територій, ризикуючи всім, покидають домівки й розпочинають своє життя із чистого аркуша в новому місці. Однак, щоб виїхати з окупованих населених пунктів, недостатньо просто наважитися — треба правильно підготуватися до перетину блокпостів і до спілкування з окупантами. Насамперед варто підготувати свій смартфон. 

Акаунти в соцмережах

Ваші особисті сторінки в інстаграмі, тіктоці чи фейсбуку викликають зацікавленість, бо можуть розповісти про вашу громадянську позицію і ставлення до ситуації. Якщо ви перебуваєте в окупованому місті чи селі й збираєтеся проїжджати через ворожий блокпост, краще тимчасово видалити акаунти або відписатися від усіх провокативних каналів і груп, за якими ви стежите. Також не забудьте після цього почистити кеш та історію, щоб окупанти не могли відновити вилучені файли.

«Коли я в березні виїжджала з Ірпеня, перевіряльників на українському блокпості зацікавив допис у моєму інстаграмі. Там я опублікувала нотатку “Щоденник війни”, де записувала, як захоплювали Київську область. Мене попросили прибрати публікацію і порадили ніколи такого не поширювати, бо це може викликати підозру, нібито я коригувала вогонь. Тож раджу не просто видаляти такий контент, а взагалі не створювати його», — розповідає про досвід перевіряння акаунтів у соціальних мережах мешканка Ірпеня, яка в березні була вимушена покинути домівку.

Памʼятайте, що ви можете тимчасово деактивувати свої акаунти — це дасть змогу відновити свої сторінки після приїзду на підконтрольну Україні територію та продовжити їхню активність. 

Месенджери та інші застосунки

Заздалегідь потурбуйтеся про історію пошуку в браузері — очистьте історію та кеш, який накопичився за час користування телефоном. Якщо ви користувалися режимом інкогніто, це не означає, що ваш смартфон був у цілковитій безпеці, тому в усякому разі «зробіть генеральне прибирання» в історії пошуку браузера. Однак памʼятайте: абсолютно чистий телефон також підозрілий, тож залиште щось нейтральне, як-от сайти для перегляду художніх фільмів, пошукові запити покупок тощо.

Перевірте своє листування й діалоги в соціальних мережах: видаліть повідомлення чи бесіди, які можуть скомпрометувати окупантів на блокпостах.

Фотографії та відео

Про ваші фото й відео також варто потурбуватися завчасно. Налаштуйте автозбереження в хмарному сховищі, а всі матеріали краще видаліть зі смартфонів, планшетів і ноутбуків. Хмарний застосунок можна вилучити з телефона, тож на блокпості ніхто не дізнається про справжнє місце зберігання матеріалів. 

«Горлівка. У травні 2014-го, коли я їхала звідти, українських блокпостів не було. Були тільки сепаратистські. Саме тому я видаляла з телефона фото українського прапора, навчального закладу, чистила все, де була українська мова, фото документів тощо. Чистила історію пошуку, щоб не знайшли каналів і ЗМІ, які я читала. Ховала навіть студентський і паспорт з київською пропискою, бо, за своєю легендою, я навчаюся в Донецьку і їздила туди в гуртожиток», — розповідає переселенка з Донеччини, а нині мешканка Ірпеня про свій досвід перетину блокпоста на початку воєнних дій в Україні.

Щоб не викликати зайвих підозр, залиште на телефоні кілька зображень їжі, лічильників чи тваринок, нейтральне листування й сайти в історії пошуку, а все інше згодом можна буде відновити.

Матеріал створено в межах загальнонаціональної кампанії з підвищення рівня обізнаності населення України щодо кіберзагроз та основних правил кібергігієни, що реалізується Представництвом Фонду цивільних досліджень та розвитку США в Україні за підтримки Державного департаменту США. Думки авторів матеріалу не обов’язково відображають позицію Державного департаменту США.

*Партнерська соціальна кампанія

«Предъявите телефон»: як підготувати свій смартфон до перетину через ворожий блокпост фото 1«Предъявите телефон»: як підготувати свій смартфон до перетину через ворожий блокпост фото 1
ТОП РОЗДІЛУ
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах