Добірка фільмів до Дня пам’яті жертв політичних репресій -
Добірка фільмів до Дня пам’яті жертв політичних репресій
Дозвілля та їжа
13 травня 2022 17:50
Добірка фільмів до Дня пам’яті жертв політичних репресій - фото: кадр із фільму "Ціна правди"

Щороку у третю неділю травня в Україні вшановують пам'ять жертв політичних репресій комуністичного режиму. Пропонуємо добірку фільмів, які можна переглянути у цей скорботний день.

"Із житія Остапа Вишні"

Художній фільм кіностудії імені Олександра Довженка розповідає історію життя українського письменника Павла Губенка, відомого в літературі як Остап Вишня. На долю автора випали і ленінська в’язниця, і сталінські концтабори.

"Секретний ешелон"

Військова драма, в якій розповідається про системні переслідування й репресії у повоєнній Україні. В центрі сюжету вчителька Ольга Явор, яку заарештували по доносу директора школи. Разом з дитиною вона потрапляє в секретний ешелон, який відвозить жителів Західної України до східних регіонів СРСР. Її чоловік відправляється на пошуки ешелону та його пасажирів.

"Вінчання зі смертю"

Це історія часів сталінського терору 1930-х років. В основі сюжету – наказ розстріляти кількох ворогів народу. На місці злочину опиняється сільське весілля. Згідно з інструкцією кату потрібно знищити свідків.

"Червоний"

Історія про двох українців – повстанця Червоного та радянського льотчика. Разом вони потрапляють на каторгу, де розуміють, що Батьківщина у них одна.

"Поводир, або Квіти мають очі"

Це український історичний драматичний фільм. В основу сюжету покладено мандри Україною американського хлопчика та українського сліпого музики напередодні та під час Голодомору.

"Ціна правди"

Історичний трилер, заснований на реальних подіях. У 1933 році вельський репортер Ґарет Джонс шукає свою наступну велику історію. Останні новини приводять його до Москви, де він знайомиться з журналісткою Адою Брукс. Ада відкриває йому очі на "радянську утопію", яка не має нічого спільного з реальністю. Ґарет, попри смертельні погрози, розпочинає своє розслідування. Переховуючись від спецслужб СРСР, крок за кроком він розкриває правду про трагедію українського народу: Голодомор, жорстку цензуру, змову та масові репресії. Саме його викриття згодом стануть підґрунтям для роману "Колгосп тварин" Джорджа Орвелла.

"Будинок "Слово"

Документальний фільм, у якому прилюднили невідомі факти з біографій відомих українських письменників. Зокрема у стрічці йдеться про легендарний будинок у Харкові, під дахом якого в 1928 році оселилися радянські письменники й художники. Під час репресій багато з них були розстріляні або відправлені в сталінські табори.

"Левко Лук’яненко. Йти за совістю"

Документальний фільм про Левка Лук’яненка із циклу "Дисиденти". 27 років життя – у тюрмах та таборах, 450 днів – у приміщеннях камерного типу і карцерах. 23 тисячі кілометрів етапу та 45 голодовок. Його мордували холодом та голодом, провокаціями і знущаннями. Його тричі намагались фізично знищити. Але він вистояв. І став одним із співавторів Акту про незалежність України, прийняття якого дуже символічно відбулося у день його народження.

"Микола Руденко. Формулу життя знайдено"

Микола Руденко – успішний український письменник та вірний сталінець, чий всесвіт несподівано зруйнував Хрущов своєю доповіддю про сталінські злочини. Намагаючись відновити свою систему координат, письменник зробив сміливий висновок: радянські катівні, мільйони смертей – це плід хибної ідеології, а продовжувати будівництво комунізму за хибною системою координат немає сенсу. Тобто Радянський Союз має зникнути.

Його одразу оголосили божевільним і направили на лікування до психоневрологічного госпіталю, а твори заборонили навіть критикувати, щоб уникнути жодної згадки про автора. Згодом Микола Руденко стане одним із засновників Української гельсінської групи, сидітиме у в’язниці, поїде до США, де отримає політичний притулок, і зрештою зустріне незалежність української держави на рідній землі.

"Олесь Шевченко. Як на сповіді".

Олесь Шевченко зізнається, що став дисидентом ще у дев’ятому класі, оскільки вже тоді не сприймав систему, яка панувала за часів Сталіна і відчував, що жити потрібно не так. І цей спротив постійно наростав. Спочатку юний Олесь, навчаючись в університеті, сміливо поставив питання викладачам: чому лекції читають російською мовою, а потім вступив до Української Гельсінської групи, яка об’єднувала дисидентів, які не хотіли і не могли жити у радянській системі. А далі – арешт, звинувачення у скоєнні злочинів проти Радянського Союзу, суд, вирок, довгі роки заслання.

"Розстріляне Відродження. Як таке могло статись?"

Розстріляне відродження (також Червоний ренесанс) – духовно-культурне та літературно-мистецьке покоління 20-х і 30-х років XX столітті в Українській РСР, яке дало високохудожні твори у галузі літератури, філософії, живопису, музики, театру, кіно та яке було знищене сталінським режимом. Хвильовий, Бойчук, Курбас та інші.

"Великий терор в Україні в 1937-1938 роках"

1937-1938 роки увійшли в історію України як роки Великого терору. Тоді, 80 років тому, по всій Україні і за її межами, розпочалися масові репресії, які мали за мету знищити всіх реальних та уявних ворогів Сталіна.

"Радянська історія"

Фільм зосереджується на декількох основних подіях радянської історії: Червоний терор, Голодомор, Катинський розстріл, окупація частини Польщі та країн Прибалтики. Автори фільму звертають увагу на систематичні масові репресії, вбивства та геноцид.

"Просвітлої дороги стрічка чорна"

Документальна кінотрилогія пам'яті відомого українського поета, перекладача, політв'язня Василя Стуса.

 

Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах