Вербна неділя 2023: історія свята та традиції

Вербна неділя 2023: історія свята та традиції.

Вербна неділя 2023: історія свята та традиції. Фото: pmg.ua

Дозвілля та їжа
08 квiтня 2023 20:49

Завтра, 9 квітня, православні віруючі відзначатимуть Вербну неділю. Vgorode докладно розповідає, що це за свято, чому його так називають, а також які є традиції та прикмети цього дня.

Вербна неділя відзначається за тиждень до Великодня, тобто дата у нього "плаваюча". У 2023 році свято відзначатимуть 9 квітня, а сам Великдень відзначатимуть 16 квітня.

Історія свята

Свято присвячене урочистому в'їзду Ісуса Христа до Єрусалиму після воскресіння Лазаря. Радісні мешканці прославляли його хвалебною піснею і кидали під копита осла, яким їхав Син Господній, пальмові гілки та одяг. Вистиланням дороги зеленими гілками було прийнято вітати царів, які поверталися з перемогою в будь-якій битві. Однак у випадку з Ісусом перемога була над самою Смертю.

Звідси й пішла перша назва свята "Пальмова неділя". Так як у наших широтах пальми трапляються досить рідко, їх замінили на верби. Можливо, вибір дерева був пов'язаний ще й із співзвуччям слів "верба" та "ваія", як називають пальмові гілки. Суботу ж, яка передує Вербній неділі, прийнято називати Лазаревою.

Значення та символізм

Вербна неділя має досить глибокий символізм та різні філософські тлумачення. Одні кажуть, що воно символізує тріумф та визнання православ'я, інші вважають його якоюсь "підготовкою" до вічного воскресіння, адже саме визнання Ісуса Месією передувало його розп'яттю.

Традиції та звичаї

На Вербну неділю прийнято висвітлювати у церкві вербні букети та приносити їх додому. Дехто навіть зберігає їх у своїй оселі цілий рік, до наступного свята, і прикрашає ними ікони. Постя дозволяється їсти рибу, а ось гарячі страви їсти забороняється.

У слов'янській культурі існує також традиція завдавати один одному легких ударів гілками, примовляючи "Не я б'ю - верба б'є. Будь здоровим, як верба!" - у минулі часи вважалося, що такими ударами з людини виганяються злі духи. Особливо часто традиція застосовувалася до дітей.

Ще з вербними котиками запікали хліб, клали гілки на підвіконня, щоб у будинок не вдарила блискавка, і влаштовували вербні базари. Там зазвичай був досить широкий асортимент різноманітних товарів, отже ходили туди всією сім'єю.

Вважається, що у цей день не можна працювати і тим більше не варто розпочинати нових справ та робити погані вчинки. Також не можна розчісуватись.

Прикмети

Найчастіше народні прикмети на Вербну неділю пов'язані з погодою. Приміром, вважається, якщо у цей день буде дощ, рік буде врожайним. А якщо погода буде ясною, то рік буде не лише врожайним, а ще й сонячним. Єдиним провісником холодного та скупого на врожай рік у Вербну неділю вважають сильний вітер.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах