У Кривому Розі зафіксовали випадок рідкісного інфекційного захворювання, що не реєструвався в місті з 2017 року. Захворів підліток.
У Кривому Розі вперше з 2017 року зареєстровано випадок захворювання на лістеріоз. Пацієнтом став підліток 2013 року народження. Про це повідомляє Криворізький районний відділ Дніпропетровського обласного центру контролю та профілактики хвороб.
Це перший випадок лістеріозу в Кривому Розі за останні 8 років. В Україні це другий випадок у 2025 році; перший був зафіксований у Закарпатській області в березні. У 2024 році в країні зареєстрували 3 випадки захворювань на лістеріоз, у 2023 та 2022 роках - по 12 випадків, а в 2022 - лише 2.
Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.
Лістеріоз - це інфекційне захворювання, яке викликається бактеріями, що широко розповсюджені у природі: у ґрунті, воді та на рослинах. Джерелами інфекції можуть бути дикі гризуни, сільськогосподарські тварини, дикі тварини, бродячі коти і собаки, дикі птахи, також і голуби.
Більшість людей хворіє на лістеріоз через їжу. Небезпечна бактерія може бути у м'ясі, рибі, овочах, фруктах, воді відкритих водойм, ґрунті, піску, молоці, на посуді чи інших предметах, яких торкався хворий або носій. Є ризик зараження при контакті з інфікованими тваринами та птахами, доглядом за ними.
Інкубаційний період триває від 3 до 70 днів, частіше 21 день. За першими симптомами хвороба схожа на харчове отруєння. Якщо вона прогресує, то страждає центральна нервова система (головний мозок). Після чого з'являються ознаки менінгіту, менінгоенцефаліту або абсцесу мозку.
Для літніх людей, людей із ослабленим імунітетом, маленьких дітей та вагітних жінок наслідки можуть бути летальними.
Важливо звернутись до лікаря, якщо у вас з’явилися ознаки харчового отруєння:
- слабкість;
- озноб;
- підвищена температура;
- діарея;
- блювота.
Іншою формою хвороби може бути ангінозно-септична, яка нагадує ангіну.
Як захистити себе та родину
Щоб знизити ризик зараження, дотримуйтесь наступних рекомендацій:
- тримайте їжу в чистоті;
- розділяйте сире і варене;
- ретельно варіть їжу;
- зберігайте їжу при дотриманні температурного режиму;
- використовуйте безпечну воду та продукти харчування;
- усі продукти харчування потрібно піддавати належній термічній обробці (варіння, смаження, запікання);
- уникайте вживання молочних продуктів з непастеризованого молока;
- при вживанні сирих овочів і фруктів ретельно їх промивайте, не вживайте пошкоджені овочі і фрукти - лістерії можуть проникнути всередину;
- мийте овочі і фрукти відразу після покупки;
- розігрівання у мікрохвильовій печі, бланшування, розморожування при кімнатній температурі не вбиває мікроорганізмів;
- не ріжте варені овочі для салату на дошці, де тільки що розрізали сире м'ясо;
- сирі та готові продукти не зберігайте на одній полиці в холодильнику, оскільки лістерії можуть розмножуватися навіть у холодильнику і морозильній камері.