З початку року в Дніпропетровській області ботулізмом захворіли двоє дорослих у Кам'янському та один у Дніпрі. Люди отруїлися копченою рибою та тушонкою, яку приготували вдома.
Як розповіли у Дніпропетровській ОВА, влітку кількість харчових отруєнь збільшується. Особливо небезпечний ботулізм, який виникає через неякісно приготовлені продукти, забрудненні бактеріями. Це захворювання може призвести до критичних наслідків, зокрема до смерті.
Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації
Частіше за все причиною ботулізму стають зіпсовані консерви з м’яса та риби, рідше з овочів. Продукти могли бути погано вимиті або неправильно термічно оброблені.
У більшості випадків ботулізм можна уникнути. Для цього слід дотримуватися простих правил:
- Не можна вживати консервовану їжу з банок зі здутими кришками або якщо вона була приготовлена понад рік тому;
- Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках;
- Уникайте вживання в’яленої, копченої, солоної риби;
При перших ознаках отруєння слід негайно звернутися до лікаря. Зокрема, якщо є порушення близького зору або сильно виражена сухість у роті. Може "зникнути" голос, підвищитися стомлюваність або виникнути запаморочення.