Отримай відповідь: чи законно в Україні видавати повістки на дорогах

Отримай відповідь: чи законно в Україні видавати повістки на дорогах - ||фото: focus.ua

В Україні відбувається продовження мобілізаційних заходів від початку повномасштабного вторгнення Росії. Vgorode відповість на запитання, чи законно зупиняти авто та вручати повістку на дорозі.

Багато громадян, які підлягають призову, отримали повідомлення про необхідність з'явитися у ТЦК, причому ці повідомлення почали видавати навіть на дорозі, на трасі, зупиняючи автомобіль.

Керуючий партнер адвокатського об‘єднання Ганна Іщенко дала коментар журналістам Vgorode.

- Місце вручення повісток законодавством не врегульовано, тому повістки можуть вручатися і на дорозі, але при цьому, таке вручення буде правомірним, якщо дотримано вимоги, - зазначає Ганна.

За її словами, вимоги до повістки такі:

Рекомендації адвокатки на випадок, якщо вам вручили повістку на дорозі:

- Якщо представники військомату при вас заповнюють повістку і не посилаються на розпорядження керівника ТЦК та СП, таку повістку можна оскаржити в судовому порядку, - додає Ганна.

Адвокатка Наталія Чорна розповіла Vgorode, що зупиняти авто без спеціально для того, щоб вручити повістку є незаконним.

Перелік підстав для зупинення транспортного засобу:

- У будь-якому випадку завжди раджу клієнтам звертайте увагу на саму повістку і чи правильно виписана, перед тим, як розписуватися за отримання, - додає адвокат.

Кандидатка юридичних наук Анна Даніель уточнила Vgorode, що Національна поліція України має право здійснювати адміністративне затримання військовозобов’язаних лише при порушенні законодавства про мобілізаційну підготовку та мобілізацію і доставляти їх до ТЦК та СП, згідно вимог про адміністративні правопорушення та Закон України "Про військовий обовʼязок і військову службу".

Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію тягне за собою накладення штрафу на громадян від 17000 до 34000 гривень.

Нагадуємо, раніше Vgorode інформував, що у соцмережах щодня поширюють "лякалки" з приводу обов'язкового військового обліку жінок із 1 жовтня. Розвіяла багато вигадок заступниця міністра оборони України Ганни Маляр в інтерв'ю Маші Єфросініній.

Последние новости