В Україні в період військового стану паспорти видаватимуть без електронного підпису

В Україні в період військового стану паспорти видаватимуться без електронного підпису.

В Україні в період військового стану паспорти видаватимуться без електронного підпису. Фото: realgazeta.com.ua

Події
23 червня 2022 23:53

Поки в Україні діє військовий стан, громадянам видаватимуть ID-картки без електронного підпису.

Діяти це правило буде у період воєнного стану та протягом трьох місяців після його завершення. Про це йдеться у постанові №707 від 21 червня 2022 року "Деякі питання виготовлення та оформлення паспорта громадянина України в умовах воєнного стану".

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Так, громадяни України, яким необхідно виготовити паспорт у вигляді ID-картки, заповнюватимуть бланки без внесення коштів кваліфікованого електронного підпису до безконтактного носія, який міститься у паспорті.

Через воєнний стан виникають проблеми зі швидкістю виготовлення карток. Тому завдяки відмови від цієї процедури ДП "Поліграфкомбінат" зможе виготовити в стислі терміни бланки ID-1 у повному обсязі для видачі 178 тисяч внутрішніх ID-паспортів.

Що відомо про електронний підпис на ID-картці?

Безкоштовно отримати такий вид ID-паспорта могли лише повнолітні громадяни України. У карті розміщується безконтактний чіп, у якому містяться особисті ключі ЭЦП. Використовувати їх можна за допомогою технологій NFC, які зчитують потрібні дані.

Код доступу до ЕЦП є тільки у його власника, тому зберігати її на ID-карті безпечніше, ніж на флешці, комп'ютері та іншому гаджеті або накопичувачі, адже з паспорта її неможливо скопіювати.

Використовувати електронний підпис можна для здійснення банківських операцій, отримання адміністративних послуг, укладання угод та іншого.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах