У Дніпрі псевдоволонтери "заробили" на гуманітарці мільйони гривень

У Дніпрі псевдоволонтери "заробили" на гуманітарці мільйони гривень -

У Дніпрі псевдоволонтери "заробили" на гуманітарці мільйони гривень - фото: ssu.gov.ua

Події
17 серпня 2022 13:23

Волонтерів у Дніпрі підозрюють у тому, що вони "заробляли" на українській та іноземній гуманітарній допомозі.

Як повідомили у Службі безпеки України, двоє мешканців Дніпра організували схему незаконного отримання та реалізації гуманітарної допомоги для власної наживи. Волонтери одного з благодійних фондів отримували гуманітарну допомогу з країн ЄС. Залучалися до благодійності і українські виробники – на них писались листи з проханням надати допомогу власною продукцією для потреб Збройних сил України та територіальної оборони.

У Дніпрі викрили схему розкрадання гуманітарки -У Дніпрі викрили схему розкрадання гуманітарки - фото: ssu.gov.ua

Учасники схеми отримували гумдопомогу і доставляли її на орендовані ними склади. Реалізація гуманітарних вантажів здійснювалась через торгівельні точки та оптові бази Дніпропетровщини. Для забезпечення формального "списання" продукції і для звітності перед постачальниками, вони робили "липові" листи подяки від підрозділів тероборони та військових формувань.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Незаконна оборудка почала працювати на початку війни. "Ділки" реалізовували весь спектр гуманітарної допомоги – від продуктів харчування до дезінфікуючих засобів. Консерви, заморожена курятина, антисептики – все, що повинно було потрапити на передові позиції для українських військових, без докорів совісті розпродавалося.

Схему волонтерів викрили правоохоронці -Схему волонтерів викрили правоохоронці - фото: ssu.gov.ua

Після проведеної багатоходової оперативної комбінації, правоохоронці вийшли на нечистих на руку "благодійників" і задокументувала продаж партії гуманітарної допомоги на суму близько 850 тисяч гривень.

Під час проведення санкціонованих обшуків, в орендованих складських приміщеннях, вилучено гуманітарної продукції на декілька мільйонів гривень. Також вилучена документація діяльності благодійного фонду – товаро-транспортні накладні, акти прийому-передачі, листи подяки, а також автоматична зброя іноземного виробництва з боєприпасами і готівка в різних валютах на майже 2 мільйони в гривневому еквіваленті.

У них знайшли зброю -У них знайшли зброю - фото: ssu.gov.ua

Наразі двох псевдоволонтерів затримано. В рамках відкритого кримінального провадження обом фігурантам справи повідомлено про підозру за незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги.

Вона призначалася для ЗСУ -Вона призначалася для ЗСУ - фото: ssu.gov.ua

Найближчим часом судом буде вирішено питання щодо обрання їм запобіжного заходу та накладення арешту на майно. Санкція статті передбачає позбавлення волі строком від 5 до 7 років з конфіскацією майна.

Гуманітарну допомогу продавали -Гуманітарну допомогу продавали - фото: ssu.gov.ua

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах