На Запорізькій АЕС є ризик витоку водню та розпилення радіації

На Запорізькій АЕС є ризик витоку водню та розпилення радіації.

На Запорізькій АЕС є ризик витоку водню та розпилення радіації. Фото: reuters.com/Аlexandr Еrmochenko

Події
09 серпня 2022 11:33

Україна закликає світову спільноту невідкладно вжити заходів для примусу Росії звільнити електростанцію та передати ЗАЕС під контроль України.

Як повідомили у ДП "НАЕК "Енергоатомі", внаслідок обстрілів росіян на Запорізькій атомній електростанції зазнали серйозних пошкоджень азотно-киснева станція та об‘єднаний допоміжний корпус. Залишаються ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин. Також високою є пожежна небезпека. 

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

- Запорізька АЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки. Періодичний обстріл ЗАЕС російськими військами з РСЗВ упродовж останніх днів спричинив серйозний ризик для безпечного функціонування станції. У результаті атаки на Запорізьку АЕС на одному з енергоблоків спрацював аварійний захист, відключений один із трьох працюючих енергоблоків. Внаслідок обстрілів серйозно пошкоджено азотно-кисневу станцію та об‘єднаний допоміжний корпус. Залишаються ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин, також високою є пожежна небезпека, − пояснюють у "Енергоатомі". 

Український персонал станції продовжує працювати та докладати усіх зусиль для забезпечення ядерної та радіаційної безпеки і ліквідації наслідків пошкоджень.

- ЗАЕС досі окупована та контролюється російськими військовими. З огляду на те, що дії загарбників передбачити неможливо, загроза фізичній безпеці станції залишається. Україна закликає світову спільноту невідкладно вжити заходів для примусу росії звільнити ЗАЕС та передати електростанцію під контроль України заради безпеки всього світу, − додають в компанії.

Нагадаємо, що  5 серпня російські загарбники чотири рази обстріляли Запорізьку АЕС. Вони поцілили у високовольтну лінію зв’язку 330 кВ ВРП автотрансформатора ЗАЕС – Запорізька ТЕС. У результаті її було пошкоджено, на одному з енергоблоків спрацював аварійний захист, увімкнулись дизель-генератори. Наразі цей блок розвантажено та відключено від енергомережі.

У "Енергоатомі" заявили, що росіяни  обстрілюють електростанцію, щоб знищити її інфраструктуру, відімкнути від енергосистеми України та знеструмити південь країни. Після президент України Володимир Зеленський поговорив із главою Європейської ради Шарлем Мішелем щодо нових санкцій проти Росії.

Також російські загарбники перейшли до відкритих погроз усьому світу. Окупанти заявили, що підірвуть заміновану Запорізьку АЕС в Енергодарі, якщо надійде такий наказ.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах