Карта бойових дій в Україні 5 серпня

Карта бойових дій в Україні 5 серпня.

Карта бойових дій в Україні 5 серпня. Фото: АрміяInform

Події
05 серпня 2022 07:31

5 серпня в Україні розпочалася 163-я доба воєнних бойових дій, які розпочала Російська Федерація. Найближчим часом Україна, ймовірно, перехопить стратегічну ініціативу та змусить Росію перерозподілити сили та змінити пріоритети зусиль у відповідь на українські контрнаступи. Наші захисники готуються до контрнаступу в Херсонській області, а російські сили на цьому напрямку різким ослабли. Це дає Україні змогу вперше почати активно формувати хід війни.

Vgorode публікує карту бойових дій за даними Інституту вивчення війни (ISW) 5 серпня. 

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Навколо Бахмута росіяни діють у складі 5-7 ударних груп. Їхні сили зосереджені на населених пунктах Вершина, Соледар, Кодеми, Бахмут і Яковлівка. Повідомляється, що російські угруповання, які атакують ці цілі, наразі діють з Покровського, Стреапівки, Рот, Семигір’я та Відродження.

Карта бойових дій в Україні 5 серпня.Карта бойових дій в Україні 5 серпня. Фото: www.understandingwar.org

4 серпня окупанти спробували просунутися на північний захід від Ізюма та здійснили невдалий наступ у напрямку від Байрак до Гусарівки. Таким чином вони намагаються проникнути глибше в Харківську область, але це їм навряд чи вдасться. ЗСУ провели локалізовані контратаки, щоб відновити свої позиції на південний захід від Ізюма та на північний захід від Слов’янська. 93-я окрема механізована бригада "Холодний Яр" ЗСУ заявила, що її війська відбили Дібровне. Окрім цього за минулу добу наші захисники звільнили Мазанівку та Дмитрівку на кордоні Харківської і Донецької областей.

Останнім часом не було зафіксовано наземних атак росіян у районі Сіверська. Там ворог продовжив авіаційні та артилерійські удари по місту Сіверськ та його околицям.

4 серпня російські війська продовжували бої на північний схід і південь від Бахмута. У Генштабі ЗСУ повідомили, що українським військам довелося відійти з позицій у Семигір’ї та Доломітному у бік Кодеми. Також окупанти проводять наземні атаки навколо Соледару у Яковліці та Страйпівці з метою просування на південний захід у напрямку Бахмуту. Окрім цього, наземні атаки ворога продовжилися на Піски з околиці Донецька. Українські війська, в свою чергу, відступили від шахти "Бутівка" та зайняли нові позиції на південь від Авдіївки.

Карта бойових дій в Україні 5 серпня.Карта бойових дій в Україні 5 серпня. Фото: www.understandingwar.org

За минулу добу на Харківському напрямку не було підтверджених наземних атак. Росіяни обстріляли ракетами Немишлянський район, Харків та населені пункти на півночі, сході, півдні та південному заході області. Ворог використовував для цього міномети, танки, трубну та реактивну артилерії.

Карта бойових дій в Україні 5 серпня.Карта бойових дій в Україні 5 серпня. Фото: www.understandingwar.org

Нещодавно російські війська безуспішно атакували українські позиції біля річки Інгулець у населених пунтах Білогірка, Лозове та Андріївка, а також у напрямку Білої Криниці. У цьому районі окупанти, ймовірно, і будуть діяти далі, щоб придушити український плацдарм над річкою Інгулець. Росіяни також посилили свою повітряну кампанію вздовж лінії зіткнення в Херсонській області та завдали авіаударів по 17 населеним пунктам. Зокрема, окупанти випустили 60 ракет по Нікополю з РСЗВ "Град" і невдало запустили протикорабельну ракету "Онікс" по Одеській області (вона розірвалася в повітрі).

Російські сили продовжували передислокувати військовий персонал і техніку з інших напрямків для захисту поточних російських позицій на півдні України. У Генштабі ЗСУ повідомили, що російські війська посилили лінію фронту в Запорізькій області одним БТГ і поповнюють запаси озброєння та матеріально-технічного забезпечення в Мелітополі. На цьому напрямку окупанти, більш за все, віддадуть пріоритет обороні зайнятих позицій.

Минулої доби українські війська продовжували завдавати ударів по російських лініях зв'язку, позиціях та військових базах у Херсонській області. Зокрема було обстріляно два ворожі опорні пункти в районі Благодатного та Правдиного. Також ЗСУ знищили командний пункт російського 22-го армійського корпусу під час удару по Чорнобаївці. Повідомлялося також про вибухи на російському складі боєприпасів у Новій Маячці.

Карта бойових дій в Україні 5 серпня.Карта бойових дій в Україні 5 серпня. Фото: www.understandingwar.org

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах