З'явилося відео з моментом удару ракети по ТЦ у Кременчуці - короткий аналіз

З'явилося відео з моментом удару ракети по ТЦ у Кременчуці - короткий аналіз.

З'явилося відео з моментом удару ракети по ТЦ у Кременчуці - короткий аналіз. Фото: Efrem Lukatsky/dpa

Події
29 червня 2022 10:12

Президент України Володимир Зеленський вчора опублікував відео з моменту удару російської ракети торговим центром "Амстор" у Кременчуці Полтавської області.

Vgorode вирішив розібрати, звідки воно було зняте, чи точно в ТЦ прилетіла ракета, а не український боєприпас із цеху заводу, як стверджує сторона РФ, а також де був другий ракетний удар.

Передісторія

Нагадаємо, 27 червня у місті пролунав вибух через попадання російської ракети до торговельного центру "Амстор", у якому в цей час перебували сотні людей. Другий ракетний удар припав на територію Кременчуцького заводу дорожніх машин "Кредмаш". За версією Міноборони РФ, там знаходився ангар зі зброєю та боєприпасами, які надійшли до України зі США та європейських країн.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Внаслідок влучення ракети в торговому центрі спалахнула сильна пожежа. За попередніми даними, 20 людей загинули, близько 59 поранено. На місці вибуху знайдено сім фрагментів тіл, які зараз намагаються ідентифікувати за допомогою ДНК-аналізу. Безвісти зникли 36 людей, їх пошуки ще продовжуються - розібрано понад 60% завалів.

У мережі опублікували записи з камер відеоспостереження із Міського парку, який знаходиться неподалік зруйнованого ТРЦ "Амстор". На цьому відео помітно, що далеко вже щось горить, а на камери потрапив момент другого ракетного удару - по заводу. Судячи з місця зйомки та локації можна припустити, що дим від першого удару йде з боку ТЦ.

Нове відео показує момент першого прильоту ракети - по торговому центру.

Відео удару можна побачити з 02:57:

Звідки було знято відео?

Момент прильоту ракети "Амстором" було знято на одну з камер відеоспостереження на території заводу "Кредмаш". Камера була розташована на одній із будівель біля задньої сторони ТЦ. На кадрі можна побачити частину стіни торгового центру жовтого кольору.

Користувачі мережі вже прикинули, звідки велася зйомка і що при цьому зачепило ударом.

Звідки приблизно велася зйомка моменту ракетного удару.Звідки приблизно велася зйомка моменту ракетного удару. Фото: соцмережі

На першому скрині поєднані кадри з відео влучення ракети по ТЦ (ТЦ - велика будівля ліворуч вгорі) та Google Maps.

Кольоровими квадратами відмічені відповідні деталі, які видно на запису з камери відеоспостереження та на знімках Google Maps. Рожевим та червоним відзначені вежі, блакитним – частина жовтого фасаду ТЦ, а жовтим – мостовий кран.

Звідки приблизно велася зйомка моменту ракетного удару.Звідки приблизно велася зйомка моменту ракетного удару. Фото: соцмережі

На другому скрині видно знімок зруйнованого ТЦ з дрону (кадр на фоні) і кадр з відео влучення ракети - тобто поєднані протилежні ракурси. Жовта лінія зі скрина відео веде до розташування вежі на фото ТЦ з дрону, зелена - на бруківці, помаранчева - на звичайний кран, а блакитна - на синій контейнер.

Усі ці деталі на кількох різних кадрах сходяться.

Куди саме прилетіла ракета?

У Міноборони РФ заявили, що вони завдали ракетного удару по Кременчуцькому заводу дорожніх машин "Кредмаш". За їхньою версією, там знаходився ангар зі зброєю та боєприпасами, які надійшли до України зі США та європейських країн. Пожежу в ТЦ вони виправдовують тим, що в ангарі здетонували боєприпаси, через що будівля "Амстора" спалахнула.

Багато росіян, переглянувши відео влучення ракети та наслідків після цього прильоту, стверджують, що ракета потрапила за заводом, залізничним вузлом, не зачепивши будівлі центру. А пожежа в ТЦ, на їхню думку, виникла або через ударну хвилю, або через вибух боєприпасів, які нібито зберігалися на заводі, за версією Міноборони РФ.

Стверджувати, що ТЦ спалахнув через вибух боєприпасів на заводі, не можна, оскільки перша ракета навіть не потрапила на завод, а друга прилетіла лише через 5-7 хвилин, коли торговий центр уже горів.

Залізничний вузол, куди, на думку деяких росіян, потрапила ракета.Залізничний вузол, куди, на думку деяких росіян, потрапила ракета. Фото: maps.google.com

Знімки з дрона та супутника чітко вказують, що, крім цих залізничних колій, був значно зруйнований кут задньої частини ТЦ. Після цього вогонь перекинувся на решту приміщень. Це спричинило значних руйнацій всього ТЦ "Амстор".

Фото ТЦ Фото ТЦ

Куди припав удар ракети.Куди припав удар ракети. Фото: Efrem Lukatsky/dpa

Зазначимо, що у місці, яке сильно постраждало від ракетного удару, розташовувався магазин техніки Comfy. Відомо, що їхні співробітники та відвідувачі також постраждали, оскільки ТЦ не закривався під час повітряної тривоги. Один співробітник помер у лікарні, ще п'ятьох було госпіталізовано, а дев'ятьох – зникли безвісти.

До того ж, у мережі також з'явилося відео з місця удару першої ракети - воно знаходиться на території ТЦ біля того самого кута будівлі, про що свідчить характерна вирва.

Чи точно до ТЦ прилетіла російська ракета?

На відео у сповільненій зйомці можна розглянути снаряд, який потрапив до ТЦ – це російська крилата ракета X-22. Зрозуміти це можна за відповідним хвостовим стабілізатором.

Знятий на камеру ракета.Знятий на камеру ракета. Фото: скріншот із відео Володимира Зеленського

Ракета X-22.Ракета X-22. Фото: Вікіпедія Una2704

А біля зруйнованого торговельного центру поліцейські показали зібрані уламки ракети, що вибухнула.

Уламки російської ракети X-22, яка потрапила до ТЦ.Уламки російської ракети X-22, яка потрапила до ТЦ. Фото: twitter @lorenzo_tondo

Так, твердження Міноборони РФ, що торговий центр спалахнув через завод боєприпасу, що прилетів з найближчого цеху, виявилися помилковими.

Куди припав другий удар?

Друга ракета потрапила, швидше за все, у задану мету – кілька невеликих будівель заводу "Кредмаш". Як можна побачити на супутниковому знімку, вони знаходяться прямо за парканом від Міського саду, відео з якого (саме з моментом другого ракетного удару) спочатку з'явилося у мережі.

З'явилося відео з моментом удару ракети по ТЦ у Кременчуці - короткий аналіз фото 1З'явилося відео з моментом удару ракети по ТЦ у Кременчуці - короткий аналіз фото 1

Від цього місця до ТЦ "Амстор", за даними Google Maps, близько 515 метрів.

Відстань між місцями, куди потрапили російські ракети.Відстань між місцями, куди потрапили російські ракети. Фото: maps.google.com

Зазначимо, що вчора, 28 червня, під час засідання Ради безпеки ООН Володимир Зеленський показав усім присутнім кадри з ракетним ударом по ТЦ і відреагував на версію події з боку Російської Федерації. Він запропонував ООН направити на місце зруйнованого торгового центру спеціального представника Генерального секретаря чи іншого представника, щоб вони оглянули руйнування та інші докази причетності Росії до цієї трагедії особисто.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах