СБУ викрила агентурну мережу РФ, в яку входив нардеп

СБУ викрила агентурну мережу РФ, в яку входив нардеп Андрій Деркач -

СБУ викрила агентурну мережу РФ, в яку входив нардеп Андрій Деркач - фото: pravda.com.ua

Події
24 червня 2022 15:52

Правоохоронці викрили агентурну мережу Головного управління Генштабу РФ (відомого як ГРУ), яка повинна була допомагати ворогу в захопленні України.

Як повідомили в Службі безпеці України, до цієї мережі входив народний депутат Андрій Деркач. За даними слідства, він керував створенням приватних охоронних підприємств у різних областях. Їх планували використати для швидкого захоплення України. Генпрокуратура вже розпочала розслідування відносно нардепа.

Мережу розробляли вже давно, але остаточно СБУ нейтралізувала її на початку війни, коли затримала екс-помічника нардепа Ігоря Колеснікова. Він, являючись негласним співробітником ГРУ із позивним "Ветеран", був зв’язківцем і фінансовим кур’єром між спецслужбами РФ і Деркачем.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За словами Колеснікова, Деркача завербували у 2016-му році. З ним особисто працювало вище керівництво ГРУ – начальник управління Ігор Костюков і його перший заступник Володимир Алєксєєв.

Нардеп, зокрема, отримував кошти від спецслужби для створення приватних охоронних структур, які ворог планував використати для захоплення України. На реалізацію своїх планів ГРУ виділяло по 3-4 мільйони доларів США раз на кілька місяців. Як свідчать матеріали слідства, значна частина цих коштів осіла в кишенях Деркача.

Сам Колесніков після затримання пішов на угоду зі звинуваченням і дав багато цікавих свідчень. У травні суд вже оголосив йому вирок за державну зраду. Відтак він розповів деталі діяльності мережі та відведену їй роль у підготовці до повномасштабної війни.

- Під час входження військ, коли буде зрозуміло, що міста здаються, ці ЧОПи ("частные охранные предприятия" – прим.) повинні були забезпечувати проходження техніки, сідати на броню з російськими прапорами, і таким чином забезпечувати мирний вхід у міста, – деталізує Колесніков.

Також Колесніков розповів, що ГРУ при захопленні столиці планувало використовувати дві бригади спецназу і сили спецоперацій, які мали зайти з території Білорусі. Звідти – швидко просунутися до Києва, захопити Урядовий квартал і зібрати віче у Верховній Раді, яке б проголосувало за створення нового уряду. Однак ці плани були повністю зруйновані українськими захисниками.

Будьте в курсі останніх новин – підписуйтесь на наші сторінки в Facebook, Viber і Instagram. Також у нас є чат "Дніпро, підвези", де ви можете знайти собі попутників.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах