"Вони зупиняться там, де ми їх зможемо зупинити": Філатов дав нове велике інтерв'ю

Борис Філатов дав нове велике інтерв'ю - || фото: pravda.com.ua

Борис Філатов за свою політичну кар'єру вже вдруге стикається з війною та обороною. У новому великому інтерв'ю міський голова розповів, як готується Дніпро, які військові сценарії розвитку подій розглядаються та хто з олігархів допомагає в обороні.

Про це Борис Філатов розповів в інтерв'ю "Українській правді".

Про стиль управління під час війни

Борис Філатов розповів, що нещодавно була велика нарада з Офісом президента, де були присутні всі голови ОДА та мери, під час якої Дніпропетровську область поставили за приклад з координації та взаємодії.

Мер назвав три відмінні риси управління у Дніпропетровській області під час війни:

Про комунікацію з Офісом президента

Із заступником керівника ОП Кирилом Тимошенко Борис Філатов розмовляє приблизно раз на три дні. Також він постійно переписується з міністром оборони Олексієм Резніковим, з яким у них дружні стосунки.

- Якщо виникають якісь питання, ми постійно спілкуємося. При цьому я не намагаюся, скажімо, нав'язати якісь наші проблеми, ми вважаємо за краще їх вирішувати самостійно, а не перекидати на вищих товаришів, – коментує мер.

Про стан міста зараз

За словами Філатова, зараз у місті напружена обстановка, але вона контрольована. Продуктів харчування є на кілька місяців, а лікарні забезпечені всім необхідним. Він зазначив, що багато в чому допомагають інші військові адміністрації.

- У мене чудові стосунки з Максом (Козицьким – ред.), це Львівська військова адміністрація. Я попросив специфічні ліки, які важко знайти, вони надіслали велику кількість. Із Закарпаттям я багато спілкуюсь, із Чернівцями я багато спілкуюсь. Дзвонять усі мери, я навіть не можу всіх перерахувати, бо хтось образиться, якщо забуду, – розповідає Борис Альбертович.

Якщо говорити про психоемоційну обстановку у місті, то вона дуже напружена. Особливо з огляду на те, що загострилися ракетні обстріли. При цьому великого відтоку людей із міста не спостерігається, а багато хто почав навіть повертатися.

Про переселенців

Внаслідок географічного розташування – між трьома фронтами – Дніпро став гуманітарним транзитним хабом. Філатов каже, що складно порахувати всіх, хто приїхав, бо багато людей не хочуть реєструватися як внутрішні переселенці, багато хто проїжджає транзитом. Попередньо, зараз у місті знаходиться приблизно 60 тисяч переселенців.

- Дуже сильно зараз поїхав Донбас: із Краматорська, Маріуполь до цього через Запоріжжя доїхав. Тож із переселенцями багато проблем. Ми їх вирішуємо, розселяємо, годуємо, поновлюємо документи, видаємо предмети гігієни. Але я, як би, усім рекомендую їхати далі, у безпечніші місця, – каже Філатов.

Про сценарій розвитку подій у контексті Дніпра

Мер заявив, що сценарій він би не хотів коментувати, а на все має одну відповідь.

- З Путіним все зрозуміло і з його ордою – вони зупиняться там, де ми зможемо їх зупинити. А краще, звичайно, відкинути. Я не вірю в той сценарій, що вони прорвуться зараз і підуть до Дніпра колонами та маршем, бо їм зараз потрібно вирішувати проблему Донбасу, якщо можна використати такий термін, хоч він абсолютно некоректний. Далі дивитимемося, наскільки успішно йтимуть бойові дії на Донбасі. А так, знову ж таки, повторю: вони дійдуть туди, де ми можемо їх зупинити і, повірте, ми для цього зробили дуже багато, щоб їх зупинити на підступах до області, і продовжуємо цим займатися постійно. А далі все залежатиме від успіхів на фронті, – відповів Філатов.

Він також додав, що всі ми молимося та допомагаємо ЗСУ та теробороні.

Про те, чи може з Дніпром статися те, що і з Харковом

Філатов каже, що зараз головне завдання ЗСУ – не підпустити окупантів до рубежів, з яких вони можуть завдавати ударів по Дніпру.

- Зараз схема війни повністю змінилася. Якщо раніше вони їхали з колонами, сподіваючись, що тут всі здадуться і їх зустрічатимуть із квітами, то зараз вони починають окопуватися, вести дистанційну війну. Вони просто нас б'ють, міста б'ють здалеку. Причому вони б'ють не просто так. Вони тупо б'ють по міській інфраструктурі, хлібозаводам, складам продуктів, станціям газорозподільним, газоцентралям, – коментує Борис Філатов.

Він також додав, що зараз важливо будувати оборонні споруди, тож у місті цим активно займаються.

Про допомогу бізнесменів

За словами мера, якщо говорити про бізнес та суспільство, то багато підприємців, власників автосалонів, майстерень, віддавали свої машини та роблять ремонт техніки. У перші дні війни вони варили їжаки протитанкові, робили зірочки, щоб кидати під колеса техніки. Усі працюють на перемогу, на фронт.

Підприємства Віктора Пінчука теж повністю інтегрувалися та допомагають технікою, будівельними матеріалами. На базі своєї заводської клініки допомагають надавати медичну допомогу переселенцям.

Щодо Ігоря Коломойського, то Борис Філатов навіть не знає, де той перебуває.

- Хто каже, що він (Ігор Коломойський – ред.) знаходиться у Дніпрі, хто каже, що він знаходиться у Буковелі. Тобто його на горизонті не видно взагалі, просто не видно. Відчуття, що його не існує, – коментує міський голова.

При цьому Філатов упевнений, що Коломойський має достатньо фінансових ресурсів для того, щоб допомагати своїй країні і своєму рідному місту.

Про те, що зараз потрібно місту

Як розповів Філатов, зараз місту потрібні:

Про критику уряду Ізраїлю

Мер каже, що він чітко поділяє народ Ізраїлю та його уряд, який, на думку Філатова, у нинішній ситуації зайняв аморальну позицію

- Звичайно, в Ізраїлю складна зовнішньополітична, географічна ситуація. Зрозуміло, що вони не хочуть сваритися із росіянами, які контролюють сирійське небо. Це геополітика, мені важко це коментувати. Але є зовсім інші речі. Це брудні російські гроші – те, що вони їдуть туди, те, що Ізраїль не приєднався до санкцій. Є й інші тригери, на які треба звертати увагу, а не просто прикриватись, що ми вам не дамо військової допомоги, бо не хочемо сваритися з росіянами, – пояснює мер Дніпра.

Про прокурорів та роботу мерії

Борис Філатов каже, що після початку війни у місті не було відтоку прокурорів. Багатьом муніципальним чиновникам дозволив виїхати, особливо жінкам. Багато хто вже повернувся на робочі місця.

– Мерію ми зараз повністю розпустили, усі працюють дистанційно. Тому що у мерії перебувати небезпечно. Ми ж не розуміємо, куди вони захочуть засандалити черговою ракетою після Миколаївської адміністрації. Тому мерія функціонує, всі перебувають дистанційно, і в тому числі чотири п'яті міської ради перебувають тут, у місті, – розповів Філатов.

Депутати також на місці, каже мер.

Про справи, які відкрили Росія та Білорусь

На відкриття кримінальних справ у Росії та Білорусі Філатов відповів, що йому важко коментувати "марення запаленого розуму". На його думку, вони просто хочуть його залякати як одного з найактивніших медійних персонажів.

Про свою роботу

Борис Філатов каже, що він завжди тяжівся своєю роботою, не відчуває щастя та постійно перебуває у стресі.

- Я був багатою людиною, я ніколи не збирався йти в політику. Мене як би історія 14-15-го року затягнула. Я думав: ну, зараз відіб'ємося, одразу піду з поста. Відбилися з горем навпіл, хоч половину Донбасу окуповано, – каже мер.

За його словами, він ніколи не міг уявити, що доведеться сидіти на такому "вулкані".

- При цьому я розумію, що я лідер територіальної громади, я – мер, за мною стоять сотні тисяч людей, вони вірять у мене. Це чорно-біла війна, вона йде у чіткій, зрозумілій парадигмі, яка існувала з часів Стародавнього Риму. І є такий вираз латинський, латиною точно не згадаю: за очаги та вівтарі. Ось ми воюємо за очаги та вівтарі. Це наша країна, це наші очаги, це наші будинки, це наші вівтарі, це могили наших батьків, – заявив Філатов.

Про те, що зробить після нашої Перемоги

Філатов розповів, що мешканці йому вже зробили замовлення, що хочуть після Перемоги. Це великий накритий стіл на центральній площі, туди прийдуть всі зі своїми продуктами і будуть смажити сосиски. Мер каже, що всі хочуть влаштувати великий бенкет – просто народні гуляння.

Про те, чи балотуватиметься у мери ще

Філатов каже, що він не хотів і на другу каденцію йти, а своїй дружині поклявся, що не балотуватиметься на третій термін.

– А зараз я не знаю. Це, знаєте, як у Булгакова, "Біла гвардія", тебе ця вирва закрутила, і ти не розумієш, де тебе викине, на якому березі, – каже мер.

Він також додав, що він не має столичних амбіцій.

Последние новости