У Дніпрі вимкнули світло мешканцям багатоповерхівок, які сплачують за електроенергію

У Дніпрі вимкнули світло мешканцям багатоповерхівок, які сплачують за електроенергію - || фото: vidomo.media

В одному з мікрорайонів Дніпра виникла скандальна ситуація із відключенням від світла будинку.

Без працюючих ліфтів, освітлених під’їздів та двору, з неробочими кодовими замками на дверях. Майже три місяці мешканці багатоповерхового будинку по Квартальній (колишній Гладкова), 16, які сумлінно сплачували за електрику, опинилися заручниками незрозумілих та, як кажуть експерти, незаконних дій Центральної енергетичної компанії (ЦЕК). У такому ж стані найближчим часом можуть опинитися люди ще в десяти будинках, повідомляє Відомо.

Коли влітку ЦЕК заявив житлово-сервісної компанії "Проспект Комфорт", яка обслуговує ці будинки, про відключення, то посилався на "несплату необлікованої електричної енергії". А не обліковувалася вона через відсутність прийнятих в експлуатацію лічильників. Бо для цього потрібна угода між ЦЕК та "Проспект Комфорт".

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

Житловики багато разів зверталися до енергетиків з проханням швидше вирішити питання. Пропонували навіть власними силами допомогти провести відповідні роботи. Але угоду з різних причин не укладали. А за деякий час в ЦЕК підрахували, скільки б міг спожити енергії будинок, враховуючи характеристики мережі (потужність обладнання, площу перерізу проводу та інше) та почали вимагати сплату за начебто спожиту енергію. Сума вийшла більше за півтора мільйони гривень. На логічну пропозицію рахувати споживання по середніх показниках того періоду, коли лічильники працювали, в енергокомпанії не відреагували. Тому просто вимкнули рубильник.

- Коли ми беремо будинок на обслуговування – замінюємо всі світильники та електропроводку по стоякам, ремонтуємо та підтримуємо ліфти. А ЦЕК всіляко перешкоджає нам забезпечувати нормальну роботу будинку. Ми бажаємо укласти договір на обслуговування мереж постачання електроенергії на загальнобудинкове освітлення – прибудинкове та ліфтових шахт – та роботу ліфтів. Неодноразово зверталися до ЦЕК – постійно відкладають, переносять розгляд, посилалися на заміну лічильників. А наприкінці подзвонили та неофіційно сказали, що наше підприємство їм наказали відкласти в роботі та всіляко затягувати питання, - розповів головний енергетик ЖСК "Проспект Комфорт" Олег Мишин.

В результаті вимкнули рубильник подачі енергії на ліфти, прибудинкове освітлення та освітлення під’їздів. І вже майже три місяці ліфти на працюють, двори та під’їзди у темряв, кодові замки відключені.

Люди вважають що місцева влада повинна втрутитися в ситуацію – адже це питання безпеки громадян та їх майна.

Зі скаргою на вказані діїПрАТ "ПЕЕМ "ЦЕК" управитель вже звернувся до НКРЕКП, Державної інспекції з енергетичного нагляду, готуються документи до суду щодо відновлення електропостачання та відшкодування всіх заподіяних збитків.

І ось відповідь НКРЕКП: "Вимоги ПрАТ "ПЕЕМ ЦЕК" до ТОВ "ЖСК "Проспект Комфорт" щодо влаштування загальнобудинкових ЗКО є необґрунтованими. ЦЕК має укласти з ТОВ "ЖСК "Проспект Комфорт" договір споживача по надання послуг з розподілу електрично енергії та не має права вимагати здійснення зміни місця встановлення ЗКО та відмовити споживачу в укладанні договору через невиконання відповідних умов".

Таким чином в Нацкомісії підтверджують незаконність дій енергокомпанії. Попереду – судові процедури. А доки вони триватимуть – тисячі людей страждатимуть. І важко сказати, скільки з них зможе перенести труднощі, пов’язані з непрацюючими ліфтами, темними під’їздами та дворомпо яким доводиться ходити до сховищ під час тривог.

А тим часом співвласникам будинків радять приєднуватись до зусиль управителя та звертатись із скаргами на незаконні дії енергетичної компанії до уповноважених органів.

Последние новости