У Дніпропетровській області двоє людей захворіли на ботулізм.
Як повідомив очільник Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук, перед цим хворі вживали в’ялену рибу домашнього виробництва.
Сейчас все самое оперативное в нашем Telegram-канале. Подписывайтесь, чтобы быть в курсе самой важной информации
Слід пам'ятати, що ботулізм — це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків.
Симптоми ботулізму
- порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
- сильно виражена сухість у роті;
- важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
- підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
- запаморочення;
- короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія
- парезу кишківника (здуття живота, закреп);
- ураження м’язів шиї та кінцівок.
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 год. після споживання зараженої їжі. Водночас симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.
Профілактика ботулізму
Щоб вберегтися від ботулізму, уникайте споживання:
- в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
- м’ясних та грибних консервів;
- консервів домашнього виробництва;
- якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
- якщо сумніваєтесь у якості продуктів.
Раніше, ми писали, скільки риби загинуло після підриву ГЕС у Дніпропетровській області.