Голубці внесли до переліку переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України від Одещини.
Як повідомляє Одеський обласний центр української культури, ця страва одна з основних у регіоні.
Сейчас все самое оперативное в нашем Telegram-канале. Подписывайтесь, чтобы быть в курсе самой важной информации
Приготування голубців для громад Одещини є символічним, а не лише "конвертик" з капусти.
Наприклад, на півночі Одещини - на Кодимщині, голубці були основною стравою на весіллях. Господині об'єднувалися у коло і, співаючи народні та обрядові пісні "крутили" голубці до 10 горщиків по 8-10 літрів.
А в селі Глибочок свої традиції приготування - начинка складається з трьох видів м’яса і тушкували обов'язково в томатному соку домашнього приготування.
На півдні Одеської області (Бессарабія) – в селі Орлівка голубці називають "cармале" (з турецької "sarmale", тобто "обмотувати"). Готують із свіжого листя винограду, яке ошпарюють в окропі з сіллю, щоб воно стало м’якіше і краще було замотувати. Начинка готується із рису, свинного фаршу, додають цибулю, моркву, зелень та тушкують в казані на слабкому вогні.
А в болгарському селі Городнє голубці мають назву "гушки". Теж з листя винограду, але начинка складається з рису чи булгуру, готують їх з додаванням певних трав: кропу, петрушки, м’яти.
Кілька сотнів літ голубці подають в будні дні, до посту та є обов’язкового складовою святкового столу, ритуальних обідів, проводів.
Раніше, ми повідомляли рецепти 12 страв на Різдво.