У Дніпропетровській області зафіксували чотири спалахи гострих кишкових інфекцій, внаслідок яких постраждало 50 людей. Серед них – 20 дітей.
Як розповіла головна спеціалістка ГУ Держпродспоживслужби в області Маргарита Малишева, від початку літа в області зафіксували найпоширеніші спалахи кишкових інфекцій: дизентирія, внаслідок якої постраждало сім дітей, ротавірусну інфекцію, через яку постраждало п’ять дітей та сальмонельоз, де постраждало 29 людей. Ще один спалах зареєстрували в місці тимчасово розміщених переселенців. Там постраждало дев’ять осіб, з них вісім дітей. Причини харчового отруєння встановлюються, проводиться епідрозслідування. Повідомляє "Відкритий".
Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації
Також Маргарита Малишева зазначила, що в цьому році на Дніпропетровщині зафіксовано чотири випадки ботулізму, причиною якого стала в’ялена річкова риба та м’ясна консервацiя домашнього виготовлення. Всі гострі кишкові інфекції протікають з ознаками інтоксикації і ураженням шлунково-кишкового тракту.
Збудники кишкових інфекцій тривалий час існують в ґрунті, воді, на різних предметах та продуктах тваринного походження. В організм здорової людини вони потрапляють разом з їжею, водою або через брудні руки.
Як вберегтися від кишкових інфекцій:
- перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов’язково мити руки з милом. Також мити руки після відвідування туалету;
- не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду із сумнівних вододжерел (ставків, струмків, озер, річок, затоплених колодязів тощо);
- не купувати харчові продукти на стихійних ринках;
- не споживати просрочені продукти та напої;
- при купівлі будь-якого харчового продукту у торговельній мережі чи на ринку споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції;
- овочі та фрукти перед вживанням ретельно мити;
- зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлені терміни;
- не брати в далеку дорогу продукти, що швидко псуються;
- не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
- ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни;
- для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами.