Державна програма "Доступні ліки": як безоплатно отримати медичні препарати

Державна програма "Доступні ліки": як безоплатно отримати медичні препарати - ||фото: Freepik

13 вересня у Дніпрі пройшла зустріч представників Національної служби здоровʼя України із медіа. Учасники обговорили, які можливості дає програма "Доступні ліки", перелік ліків, які можна безоплатно отримати та як це зробити.

Держава гарантує пацієнтам безоплатне надання необхідної медичної допомоги та лікарських засобів, передбачених Програмою медичних гарантій навіть під час війни.

Завдяки "Доступні ліки" пацієнт може отримати ліки безоплатно або з невеликою доплатою, а їх вартість повністю або частково покриває держава. 

В медичних закладах Дніпропетровської області Національна служба здоровʼя України заплатила вісім мільярдів бюджетних коштів.

- На жаль, майже два мільярди бюджетних коштів, з восьми яких ми оплатили, знаходяться на банківських рахунках закладів охорони здоровʼя. Це означає, що коли ваш родич чи близький прийшов в обласний онкоцентр для того, щоб пройти КТ, діагностику чи хіміотерапію безоплатно, за яку заплатила Національна служба здоровʼя України, а їм кажуть, що держава щось не уплатила, то ви маєте знати, що в цього закладу, в цього керівника закладу на рахунку знаходяться близько 250 мільйонів гривень, які вони мали б використати, тому що ми оплатили відповідно за договором на користь пацієнтів, - повідомляє Голова Національної служби здоровʼя України Наталія Гусак.

Обласна рада повинна пояснювати людям, чого керівник закладу тримає гроші на рахунку, а в цей час люди купляють в закладах елементарні ліки.

Національна служба України в цьому році, піклуючись про здоровʼя українців, розширила програму "Доступні ліки".

За програмою "Доступні ліки" можна отримати ліки від:

Перелік лікарських засобів, які можна отримати за програмою "Доступні ліки" містить близько 600 найменувань.

Де найближча аптека з необхідними ліками: 

В Дніпропетровському регіоні законтрактовано 1286 аптек, які надають безоплатні або з доплатою ліки.

Як отримати "Доступні ліки":

Отримайте електронний рецепт від лікаря.

Який лікар виписує електронний рецепт: 

Щоб отримати електронний рецепт:

- Ваш рецепт: ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ. Код підтвердження: ХХХХ.

Термін дії рецепта - 30 днів.

Куди звернутися:

Нагадуємо, раніше Vgorode інформував, що Дніпропетровська область прихистила понад 268 тисяч офіційно зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб. У Дніпрі зараз проживає понад 112 тисяч переселенців. У місті мешканцям допомагають продуктами харчування та речами першої необхідності.

Последние новости