У Дніпрі після перевірки Коксохіму екологи б'ють на сполох

У Дніпрі після перевірки Коксохіму екологи б'ють на сполох - || фото: facebook.com/savednipro

Громадська організація SaveDnipro (Врятуй Дніпро) домагається зниження шкідливих викидів коксохімічного виробництва ДМЗ.

Екологи домагаються перегляду дозволів цього підприємства на обсяг викидів в атмосферу, дотримання ним усіх вимог та норм та покарання за перевищення обсягу шкідливих викидів. На заводі проводили перевірку Державної екологічної інспекції. Про її результати та подальші заходи повідомила ГО "SaveDnipro".

З 20 серпня по 2 вересня 2024 року Державна екологічна інспекція Придніпровського округу (далі - ДЕІ) провела позапланову перевірку ПРАТ "ДМЗ", до складу якого входить коксохімічне виробництво (далі - ДМЗ).

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації.

Ось важливі факти про цю перевірку, які відображені в документах, отриманих на запит SaveDnipro.

Зафіксовано перевищення дозволених обсягів викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря

Обсяги встановлені Дозволом на викиди №UA 12020010010350200-1-0165 від 03,03.2023. Навіть попередньо оголошена перевірка, про яку підприємство було повідомлено заздалегідь, зафіксувало перевищення дозволених обсягів викидів. Висновок з цього пункту: ДМЗ порушує умови Дозволу на викиди.

За рік до того, з 26 липня по 8 серпня 2023 року, під час проведення позапланової перевірки ДМЗ також були зафіксовані перевищення дозволених обсягів забруднюючих речовин, встановлених Дозволом. Висновок: ДМЗ порушує умови Дозволу на викиди систематично.

Результати перевірки в 2023 та 2024 році

За результатами перевірки 2023 року ДЕІ видала Припис, в якому зобов’язала ДМЗ:

Ще 31 серпня 2023 року ДМЗ відзвітувався про виконання цього Припису.

Але перевірка ДЕІ у 2024 році виявила невиконання тогорічного Припису. Тому ДЕІ видало новий Припис, в якому зобов’язала ДМЗ виконати ті самі вимоги, що і у 2023 році.

9 вересня 2024 року ДМЗ відзвітувався про виконання цьогорічного Припису. Причому серед заходів, здійснених для досягнення дозволених обсягів викидів, зазначено ті самі види робіт, що і за рік до того.

Висновок: або зазначені види робіт проводилися в неналежному обсязі та неналежним чином, або вони взагалі не здатні розв’язати проблему понаднормових викидів.

SaveDnipro звертається до Міндовкілля

В зв’язку з викладеним вище ГО SaveDnipro закликає Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України ініціювати призупинення дії Дозволу на викиди №UA12020010010350200-1-0165 до приведення викидів в атмосферне повітря до умов Дозволу, що має бути підтверджено результатами інспекційного інструментально-лабораторного контролю Державної екологічної інспекції.

Відповідне звернення надіслане до Міністерства.

Загалом, ситуація з ДМЗ демонструє, наскільки недієздатною є існуюча система контролю промислового забруднення, кажуть в ГО.

Последние новости