Лелека, човен та дівчинка-переселенка: де знаходяться 5 патріотичних муралів у Дніпрі

Лелека, човен та дівчинка-переселенка: де знаходяться 5 патріотичних муралів у Дніпрі || - фото: rubryka.com

Мурали вже давно стали невід’ємною частиною культури міст України. Останніми роками сірі стіни будинків "обростають" величезними та яскравими малюнками. Але для творців стінопису кожна робота – це не просто малюнок. Це продумана робота, яка несе у собі символічне значення, може нагадати про ті чи інші події та впливає на жителів міста.

Сьогодні, коли українці борються за свою незалежність та ідентичність, в містах все частіше з’являються саме патріотичні мурали. А ті, які створили задовго до цього, актуалізуються, набувають нового сенсу та збирають більше поглядів перехожих ніж зазвичай. Так відбувається і у Дніпрі, у якому настінні картини стали елементом культурного коду міста.

Vgorode зібрав 5 патріотичних муралів, які намалювали на будинках у Дніпрі.

Українка у вишиванці з намистом, яка символізує осінь

Цей мурал – визитівка Дніпра. На ньому зображено українку, одягнену в традиційний костюм. Дівчину прикрашає багате намисто та вінок із національних символів – соняшників та калини. Стіну будинку патріотичний мурал прикрашає ще з 2018 року. Його, напевно, бачив кожен мешканець міста.

Де: вул. Старокозацька, 38.

Автор: Тімо Левін (Тимур Левченко – вуличний художник з Кам’янського).

Лелека

Ескіз виконаний у патріотичних жовто–блакитних кольорах. На муралі зображений лелека, який летить над головною визначною пам'яткою міста – житловим комплексом "Вежі", а також над численними високовольтними лініями. Він з’явився в рамках Dnipro Mural Fest 2017. Саме тоді, завдяки художникам з різних міст України, більшість будинків у Дніпрі заграли новими фарбами.

Де: вулиця 20-річчя Перемоги, 4.

Автори: художники Ігор Матроскін і Денис Білий з Одеси (M97 Project).

Козацька чайка з гербом України

Патріотичний мурал зображає козацьку чайку з гербом на вітрилах. У випадку козаків бути хорошим воїном означало бути добрим моряком. Для морських битв застосовувались козацькі військові кораблі "чайки" – човни. У 1606 році козаки на цих суднах взяли Варну – неприступну з моря фортецю. Цей мурал також створили на Dnipro Mural Fest 2017. Він може бути символом мужності України.

Де: Мануіловській проспект, 8.

Автор: Ігор Матроскін з Одеси.

Маленька українка, яка тримає вінок із польових квітів на святі Івана Купала

Цей мурал символізує єдність української нації, синергію людини з природою, сімейні традиції і віру в благополучне майбутнє. Саме це і втілили в образі маленької дівчинки, яка тримає вінок із польових квітів на святі Івана Купала. Це свято на території України є втіленням українських звичаїв. Для написання величезної картини знадобилося 200 л фарби. Мурал намалювали у 2020 році.

Де: Донецьке шосе, вулиця Бєляєва, будинок №8.

Автори: команда художниці Людмили Кирилюк.

Дівчинка переселенка

Цей мурал присвятили переселенцям з Донбасу. Його намалювали у 2016 році. На малюнку зображена дівчинка-переселенка, яка сидить у покинутому будинку. Знизу цитата німецького письменника Крістіана Моргенштерна: "Дім – це не там, де ти живеш, а там, де тебе розуміють". За словами художника, малюнок символізує єдність та взаємодію внутрішньо переміщених осіб і місцевої громади. Автор малював мурал три дні на стіні заввишки 15 метрів. Цей мурал є неабияким актуальним сьогодні. Адже за 100 днів повномасштабного вторгнення Росії, майже 14 млн українців покинули свої домівки.

Де: вул. Андрія Фабра, 16, біля школи №22.

Автор: художник Валерій Колор (ZDESROY).

Последние новости