Академический Украинский Музыкально-Драматический театр им. Т. Г. Шевченко

Рейтинг заведения

0.0
У предприятия еще нет оценки, либо она еще не обновилась

* рейтинг работает в тестовом режиме
Очень хорошо
0
Хорошо
0
Неплохо
0
Плохо
0
Ужасно
0

О компании

Каса працює з 12.00 до 18.30
У суботу та неділю з 12.00 до 17.00
Вихідний - понеділок 
Ціна квитків 30 - 60 грн. На вистави, що йдуть на малій сцені - 40-60 грн.  

Дніпропетровський академічний український музично-драматичний театр ім. Т.Г.Шевченка засновано театр у 1918 році у Києві як перший професійний театр України, який мав назву Державний драматичний театр.
У 1919 році Державний драматичний театр було перейменовано у Перший державний драматичний театр УРСР ім. Т.Г.Шевченка. У перші десятиріччя існування театру на чолі з О.Загаровим працювали: Л.Курбас, І.Мар’яненко, Г. Борисоглібська, Л.Гаккебуш, М.Тінський, М.Домашенко, І.Мар’яненко, О.Сердюк, А.Хорошун, О.Смирнов, Г.Маринич, Є.Сидоренко, Н.Ужвій, І. Замичковський, К. Бережний, В.Василько, П. Тичина (зав. літ. частиною) та інші особистості. З 1921 по 1926 роки трупа успішно гастролює по Україні. У 1927 році театр влаштовується у м. Дніпропетровськ. Репертуар в ті роки відзначався наявністю великої кількості різноманітних п'єс. Тут були твори української, російської та західноєвропейської класики, модерного напряму, п’єси тогочасних авторів. Афіші театру сповіщали про вистави українських класиків: "Гайдамаки" Т.Шевченка у постановці відомого театрального режисера і реформатора Леся Курбаса, "Лісова пісня", "На полі крові", "Камінний господар" Л.Українки, п’єси І.К.Карпенка-Карого, І.Г.Котляревського, вистави за творами Г.Ібсена, К.Гольдоні, Ж.-Б.Мольєра, В.Шекспіра та інших зарубіжних драматургів.

У воєнні роки театр було евакуйовано до Казахстану. Головний режисер театру І.Кобринський і народна артистка України З. Хрукалова створювали концертні бригади, що працювали на фронті.

У повоєнні роки успіхом у глядачів користувалися переважно оперети та комедії: "Запорожець за Дунаєм" Г.Артемовського, "Майська ніч" М.Старицького та "Шельменко-денщик" Г.Квітки-Основ’яненка, "Трембіта" Ю.Мілютіна, "Вільний вітер" І.Дунаєвського. Багато з них не сходили з афіш протягом багатьох десятиліть. Театр завжди активно гастролював. Виїжджала трупа і за межі України, а саме до Ленінграда (1946 та 1956рр.) Розквітнули нові самобутні особистості: режисери К.Карпатський, Д.Лазуренко, О.Сумароков, актори Л.Задніпровський, М. Садовський, М.Ільченко, О.Аведіков, А.Верменич, І.Білгородський, художники Л.Скрипка та М.Корольов.

У 50-60ті роки з’явилась плеяда талановитих митців, таких як В.Овчаренко, В.Курилов, А.Білгородський, К.Карпенко, С.Станкевич, Г.Березанська, П.Лисенко, М.Садовський, А.Вірменич, Л.Бондаренко, Л.Кушкова, О.Петренко, Л.Стілик, В.Шевченко, М.Стороженко, В.Грекова, В.Зюзін та багато інших блискучих талантів.

У репертуарі 70-х років, окрім української класики ХIХст., велика кількість п’єс на тему Великої Вітчизняної війни: "Тил" М.Зарудного, "Солдатська вдова" В.Анкілова, "Голубі олені" О.Коломійця та ін.. Постановки тоді здійснювали такі метри як В.Божко, О.Горбенко, А.Літко та ін.. У 1979 році відбулась реконструкція театру за проектом архітекторів Є. Яшунського і В.Халявського. На фасаді театру скульптором Ю.Павловим створені барельєфи на теми етапних постановок.

У 80-х роках морально-естетичні проблеми, проблеми духовних пошуків сучасника виходять у виставах на перший план: "Кафедра" В.Врублевської, "Енергійні люди" В.Шукшина, "Моя люба Памела" Дж.Патрика (реж. О.Михайлов), "Тев’є-молочник" Шолом-Алейхема (реж.В.Сміян), „Молода хазяйка Ніскавуорі” Х.Вуолійокі (реж. Гр.Богомаз-Бабій) та ін.. У трупі працювали артисти: О.Гончаров, В.Варламов, О.Копитіна, М.Корольков, В.Головченко, В.Кривошапов, С.Кузнєцова, Л.Чайка та інші яскраві таланти, диригенти А.Мірзоян, Н.Нусбаум.

Після проголошення незалежності України у репертуарі з’являються п’си за творами письменників, які за радянських часів були "persona non grata", наприклад драма „Маруся Чурай” за однойменним твором Ліни Костенко. Глядач знайомиться також з виставою про життя історика Дмитра Яворницького „Народжений під знаком Скорпіона” В.Савченка. Спектакль „Мазепа – гетьман України” за Б.Лепким розповідає про історичне минуле України.

Нині у трупі народні артистисти України: режисер Л.Кушкова, В.Ковтуненко, Г.Маслюк, М.Чернявський, В.Чечот, В.Крачковський; заслужені артисти України: Віктор Гунькін, Ірина Медяник, А.Пуліна, Н.Тафі, Н.Ніколаєва, Л.Бєлінська, Ж.Дмитренко, М.Постолака, В.Сушко, В.Мойсеєнко, П.Кулик, провідні майстри сцени: С.Дрожаков, В.Бережницький, Лариса Булдигіна, Л.Тимошенко, Н.Мальцева, Олена Вербова, а також талановиті молоді артисти драми та балету.

Театр постійно збагачує репертуар творами української і світової драматургії, працює над створенням вистав за п’єсами сучасників. Репертуар шевченківців сьогодні складає українська класика, зокрема вистави: "Лісова пісня" Л.Українки, "Новосельці" ("Мамаша") М.Кропивницького, "Наталка-Полтавка" І.Котляревського, „Земля" за О.Кобилянською, „Закон” В.Винниченка, "Украдене щастя" І.Франка, "Хазяїн" І.К.Карпенка-Карого, "Назар Стодоля" Т.Шевченка. Вистави за п’єсами сучасних та зарубіжних драматургів: 8 люблячих жінок” Р.Тома , "Сільва" І.Кальмана, "Безіменна зірка" М.Себастіана , „Страсті по Торчалову” М.Воронова, „9 ночей” М.Вішнєка, ”Діоген” Б.Рацера, В.Константинова, ”Наполеон і корсиканка” І.Губача, „Аршин мал алан” У. Гаджибекова, „Джокер” Г.Запольської, та ін.. Для юних глядачів у репертуарі казки: "Нові пригоди кота Леопольда" Б.Дмитрієва, „Стережися Лева”Я.Стельмаха, "Коза-Дереза" Л.Кушкової, „Лускунчик” Е.Т.А.Гофмана та ін.

У 2004 році театру надано статус „академічний”.

Театр відзначається нагородами на різноманітних театральних фестивалях і конкурсах, таких як: "Мельпомена Таврії" (м.Херсон), "Січеславна" (м.Дніпропетровськ), "Данапріс" (м.Запоріжжя) та ін.

„Сьогодні театр очолюють: директор-художній керівник – народний артист України, кандидат мистецтвознавства Валерій Ковтуненко, головний режисер – Анатолій Канцедайло, заслужений діяч мистецтв України, завідуючий літературною частиною – Віктор Шевченко, постановочною частиною керує заступник директора з художньо-постановочної роботи Володимир Бобров, заслужений працівник культури України. У театрі працює високопрофесійний оркестр під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України Юрія Кутєпова.

У 2009 році відбулася реставрація приміщення і фасаду. Пройшли урочистості з нагоди 90-річчя від дня народження першого державного театру України.

Это чат – пиши и читай 👇
Давайте улучшим справочник 💪
Исправляй устарелые данные
Добавляй новые компании
Продвигай свою компанию
(coming soon)
Не получается внести правки? Свяжитесь с нашим редактором справочника в Telegram

Компании рядом

Загрузка...