Не лише в коридорах: де в українських лікарнях можуть перебувати батьки хворих дітей

Не лише в коридорах: де в українських лікарнях можуть перебувати батьки хворих дітей - фото

Не лише в коридорах: де в українських лікарнях можуть перебувати батьки хворих дітей - фото

События
07 июля 2020 16:09

Батьки, які чекають у коридорах лікарень допуску до хворих дітей, чи тиснуться на одному лікарняному ліжечку удвох з малюком - цим нікого не здивувати в Україні.

Умови для перебування батьків під час лікування дитини є не у всіх лікарнях. Часто максимум, на що може розраховувати мама і тато у лікарні, - це стільчик у коридорі чи одне ліжечко на двох.

Не лише в коридорах: де в українських лікарнях можуть перебувати батьки хворих дітей фото 1Не лише в коридорах: де в українських лікарнях можуть перебувати батьки хворих дітей фото 1

Особливо велика ця проблема для родин з тяжко хворою дитиною. Бо у лікарні треба бути цілодобово. А це означає, що треба десь спати, їсти, приводити себе до ладу - потрібен простір для батьків. І у 5 українських лікарнях такі місця є - це безкоштовні Сімейні Кімнати для родин, які перебувають з дитиною у лікарні, створені Фундацією Дім Рональда МакДональда.

Ця Фундація - благодійна організація, яка втілює програми, що безпосередньо покращують здоров’я і благополуччя дітей. Засновником Фундації Дім Рональда МакДональда є компанія МакДональдз, але за часи її існування багато організацій та благодійників долучились до діяльності Фундації і підтримали її.

Для чого потрібні Сімейні Кімнати?

Перше, що відчуває дитина, потрапивши до лікарні - це стрес. І пов'язаний він з тим, що мами і тата немає поруч. У новонароджених розлука з батьками навіть викликає синдром госпіталізму. Це коли малюк відмовляється їсти, у нього з'являються коліки, екзема.

Підхід, коли в лікуванні дитини максимально беруть участь батьки, називається сімейно-орієнтованої медициною. Це якісно новий рівень взаємин між медичним закладом і пацієнтами.

Сімейні Кімнати в Україні

Перша СК Рональда МакДональда в Україні відкрилась у Львівському "ОХМАТДИТІ" у 2017 році.  На сьогодні такі кімнати відкрилися у лікарнях ще чотирьох міст: у Києві, Сумах, Вінниці і Харкові.

Київ

Сімейна Кімната у Києві знаходиться у Національній дитячій спеціалізованій лікарні "ОХМАТДИТ". У цю лікарню приїздять сім’ї з усієї України, тому тут завжди людно.

Київська СК нагадує затишну квартиру, в якій відвідувачі почувають себе комфортно і затишно. Спочатку відвідувачі потрапляють у коридор із шафками, усі вони індивідуальні і зачиняються на ключ, тому сім’ї можуть залишити тут свої речі. Далі - зона рецепції, вхід на кухню, у ванну кімнату та вітальню, а також кімнати для сну і зціджування.

Не лише в коридорах: де в українських лікарнях можуть перебувати батьки хворих дітей фото 2 1Не лише в коридорах: де в українських лікарнях можуть перебувати батьки хворих дітей фото 2

Меблі, зонування простору, дизайн і в київській, і у всіх інших СК служить одному - щоб сім’ї мали відчуття дому, а не коридору чи зали для очікування. Тому тут м’які крісла, які розкладаються у міні-ліжка, індивідуальні шафи, які зачиняються на ключ для речей родин, кухня з великим столом і усім необхідним, щоб нашвидкуруч приготувати салат чи розігріти привезене з дому, холодильник, кулер, чайник. Для мам є кімнати для зціджування.

Ця кімната - особлива, бо знаходиться безпосередньо у відділенні неонатології . Тому тут посилений контроль безпеки і гігієни - обов’язкове миття рук, змінне взуття і одяг для батьків, які приходять до діток. За порядком, а також тим, щоб усім було де розміститися, і було затишно та комфортно, слідкують адміністратори.

Львів

Ця Сімейна Кімната була першою в Україні. Відкрили її у 2017 році у Львівській обласній дитячій клінічній лікарні "ОХМАТДИТ". Щороку тут лікуються понад 17 тисяч дітей з області, тому відсутність місця для батьків - було величезною проблемою лікарні.

Не лише в коридорах: де в українських лікарнях можуть перебувати батьки хворих дітей фото 3 2Не лише в коридорах: де в українських лікарнях можуть перебувати батьки хворих дітей фото 3

Ця Сімейна Кімната - як простора сучасна квартира-студія. Тут багато зон для відпочинку: великий диван, глибокі і затишні крісла, обідній стіл і зона кави.

Не лише в коридорах: де в українських лікарнях можуть перебувати батьки хворих дітей фото 4 3Не лише в коридорах: де в українських лікарнях можуть перебувати батьки хворих дітей фото 4

На утримання кімнати у Львові та у інших містах Фундація щороку витрачає до 1 000 000 гривень на кожну. Ці гроші йдуть на комунальні платежі, зарплати адміністраторам, витратні матеріали і ремонтні роботи.

Не лише в коридорах: де в українських лікарнях можуть перебувати батьки хворих дітей фото 5 4Не лише в коридорах: де в українських лікарнях можуть перебувати батьки хворих дітей фото 5

Вінниця

Сімейну Кімнату у Вінницькій дитячій лікарні відкрили у 2018 році. Вона знаходиться у відділенні черепно-лицьової хірургії, поруч з операційним блоком та біля онкогематологічного відділення.

Не лише в коридорах: де в українських лікарнях можуть перебувати батьки хворих дітей фото 6 5Не лише в коридорах: де в українських лікарнях можуть перебувати батьки хворих дітей фото 6

Не лише в коридорах: де в українських лікарнях можуть перебувати батьки хворих дітей фото 7 6Не лише в коридорах: де в українських лікарнях можуть перебувати батьки хворих дітей фото 7

Цю Сімейну Кімнату облаштували у адміністративній частині лікарні, яка займала 40 кв.  Тут є зона відпочинку, кухня, закриті місця, де можна усамітнитись, щоб погодувати дитину або побути наодинці.

Не лише в коридорах: де в українських лікарнях можуть перебувати батьки хворих дітей фото 8 7Не лише в коридорах: де в українських лікарнях можуть перебувати батьки хворих дітей фото 8

Не лише в коридорах: де в українських лікарнях можуть перебувати батьки хворих дітей фото 9 8Не лише в коридорах: де в українських лікарнях можуть перебувати батьки хворих дітей фото 9

Також є кімната, де можна прийняти душ, попрати та швидко висушити речі - все для того, аби батьки не відволікалися на побутові проблеми.

Тут перебувають дітки з найважчими діагнозами в лікарні. Тому батьки хворих дітей часто у буквальному сенсі живуть у сімейній кімнаті. Таня, адміністратор СК у Вінниці, каже що "батьки тяжко хворих дітей особливо хочуть виконати їх бажання. Тому тут часто можна натрапити на повітряні кульки чи аніматора на День народження, який чекає іменинника з процедур". 

Вінницька Сімейна Кімната працює цілодобово, і як усі інші - є безкоштовною для родин.

Харків

Сімейна Кімната у Харкові розташована у Харківській обласній дитячій лікарні. Цій лікарні вже 50 років і вона найбільша в області.

Не лише в коридорах: де в українських лікарнях можуть перебувати батьки хворих дітей фото 10 9Не лише в коридорах: де в українських лікарнях можуть перебувати батьки хворих дітей фото 10

Ця кімната затишна і комфортна, тому що дизайн простору тут, так само як і у всіх інших СК, орієнтований на створення атмосфери затишку, дому і спокою. Адміністратори цієї Кімнати розповідають, що часто дітки так звикають до комфортних умов, що навіть не хочуть повертатися додому.

Не лише в коридорах: де в українських лікарнях можуть перебувати батьки хворих дітей фото 11 10Не лише в коридорах: де в українських лікарнях можуть перебувати батьки хворих дітей фото 11
Не лише в коридорах: де в українських лікарнях можуть перебувати батьки хворих дітей фото 12 11Не лише в коридорах: де в українських лікарнях можуть перебувати батьки хворих дітей фото 12

Суми

Сімейна Кімната у Сумській обласній дитячій клінічній лікарні - найбільша в Україні. Вона займає простір площею 180 кв. м.

Не лише в коридорах: де в українських лікарнях можуть перебувати батьки хворих дітей фото 13 12Не лише в коридорах: де в українських лікарнях можуть перебувати батьки хворих дітей фото 13

Ця кімната має чотири спальні з окремими санвузлами, а тому повністю призначена для повноцінного і тривалого життя родин у лікарні.

Не лише в коридорах: де в українських лікарнях можуть перебувати батьки хворих дітей фото 14 13Не лише в коридорах: де в українських лікарнях можуть перебувати батьки хворих дітей фото 14

Також тут облаштовані ігрова кімната, велика кухня та вітальня з телевізором і безкоштовним Wi-Fi. Тут є і побутові зони, де знаходяться пральна машина і місце для сушіння речей.

Не лише в коридорах: де в українських лікарнях можуть перебувати батьки хворих дітей фото 15 14Не лише в коридорах: де в українських лікарнях можуть перебувати батьки хворих дітей фото 15

Не лише в коридорах: де в українських лікарнях можуть перебувати батьки хворих дітей фото 16 15Не лише в коридорах: де в українських лікарнях можуть перебувати батьки хворих дітей фото 16

У яких лікарнях Фундація облаштовує такі кімнати і що потрібно, щоб зробити одну кімнату?

В першу чергу Фундація орієнтується на ті лікарні, які приймають на лікування багато дітей з усієї України і мають потребу в облаштуванні Сімейних кімнат. Також важливо, щоб лікарні були готові надати відповідне приміщення.

1,5 мільйони гривень - стільки коштує облаштувати під ключ одну Сімейну Кімнату. Ще 1 мільйон гривень щорічно іде на утримання однієї кімнати. Гроші Фундація збирає через благодійну програму МакДональдз "Долонька Щастя", внески компаній-партнерів і благодійників.

Наразі потребу у відкритті Сімейної Кімнати мають ще 24 лікарні в Україні. Пришвидшити їх будівництво можна, зробивши свій внесок на сайті rmhc.org.ua/donate.

Это чат – пиши и читай 👇
Ого! ты доскролил до нашего чатбота 😏
Теперь у тебя есть возможность настроить его под себя и узнавать важный контент первым, чтобы рассказывать друзьям
Только почта, только хардкор 🤘
Мы в соцсетях