Як не жити в борг?

Новость - События - Як не жити в борг?

Новость - События - Як не жити в борг?

События
13 декабря 2017 17:13

Напевно, всі погодяться, що борги засмучують та обмежують свободу. У житті багато неприємних моментів, але стрес від боргів не схожий на інші. Якщо людина посварилися з другом, звільнилася з роботи зі скандалом або зламала ногу - це тимчасовий стрес. Організм має ресурси, щоб вистояти, протриматися і щасливо жити далі.

Стрес внаслідок боргів, - інша справа. Він триває і триває, виснажуючи людину та поступово заганяє її в безнадійність. Численні дослідження підтверджують шкоду боргового стресу для здоров'я: наприклад, люди, які ризикнули та взяли житло в іпотеку, все частіше звертаються до лікаря.

Ми й самі вже не помічаємо, як "життя в борг" стає звичкою. А тим часом, борги забирають у нас найдорожче - нашу свободу. Емоційне виснаженнята стрес через борги поєднуються з відчуттям безвиході, що ти нічого не можеш вдіяти, принаймні прямо зараз.

Подібні "симптоми" притаманні не тільки організму людини, але й будь-якому підприємству, економіці країни в цілому та усій планеті Земля.

Наприклад, вчені довели, що для задоволення щорічнихпотреб людства сьогодні вже потрібно 1,7 планет Земля. До 2030 року знадобляться вже дві, а до 2050 - цілих три.

Дослідження науковців говорять, що в поточному році людство використало всі поновлювані за рік ресурси Землі на 6 днів раніше, ніж 2016-го. Ще більш чітко негативну тенденцію видно в порівнянні з 80-ми роками ХХ століття. Якщо в 1987 році "межа відновлення" припала на 19 грудня, то пізніше вона послідовно і страхітливо рухалася від кінця року до його середини. Так, у 2011 році людство поглинуло всі поновлювані ресурси до 27 вересня. Цього року все відбулося 2 серпня.

Поновлювальні ? це ресурси, які підтримують цілісність екосистем, забезпечують екологічні послуги шляхом асимілювання або поглинання відходів, створюють комфортне навколишнє середовище, мають естетичну і культурну цінність. Якщо швидкість використання поновлюваних ресурсів перевищує швидкість їх відновлення, вони можуть перейти в категорію невідновних.

Сьогодні потрібні конкретні дії з модернізації економіки Дніпропетровщини, і в першу чергу, з точки зору енергоспоживання і поваги до навколишнього середовища. Потрібні серйозні інвестиції в поновлювані джерела енергії, комплексне використання різних джерел енергії, підвищення енергоефективності будівель і міських комунікацій, використання виключно міського екотранспорту, розвиток електромереж, повну утилізацію всіх видів відходів.

У найближчі роки одне з головних завдань полягатиме в тому, щоб змінити ставлення населення до споживання енергії. Люди повинні навчитися ставитися до неї як до дорогого продукту, який треба економити. Тоді охоче будуть впроваджуватися енергозберігаючі технології, з'являться інтелектуальні та енергоефективні будинки.

Зростання споживання пов'язано, в першу чергу, зі споживчими перевагами. А переваги формуються культурою поведінки.

На початку ХХI століття екологічна культура стала набувати рис системи, яка передбачає наявність нової етики і нових правил поведінки, які в цілому сформувалися і увійшли в ранг загальноприйнятих.

Їх можна звести до набору заповідей:

не сміти (менше відходів і тільки у відведених місцях);

не зловживай природними ресурсами (бери тільки необхідне);

не їж і не пий неперевірені (не сертифіковані) їжу і напої;

не споживай хімічне (генномодифіковане, шкідливе ...);

бережи природу (представників флори і фауни);

сприяй відтворенню рослин і тварин (штучне відтворення);

вбудовуйся в природний ландшафт (будуй в рамках природної естетики);

частіше бувай на природі (будь екологічним туристом);

використовуй енергію природних стихій (сонця, вітру, води і землі);

живи довше (займайся спортом, веди активний спосіб життя).

Успіх реалізації ідей модернізації економіки, енергоефективності, сталого розвитку залежить від активної позиції та особистої зацікавленості кожного. Це визначає необхідність освітньої та просвітницької діяльності, цілеспрямованої роботи ЗМІ та працівників культури, соціальної реклами.

Держава повинна сприяти підвищенню екологічної свідомості громадян задля впровадження заходів з енергоефективності (заощадження води, газу, електрики, утилізації відходів тощо). Крім того, необхідно впроваджувати навчання з екологічної культури у середній школі та вищих навчальних закладах. Підтримку у реалізації цих заходів повинні надавати громадські організації, молодіжні рухи, ЗМІ та професійні інститути сталого розвитку.

Саме для цього, Дніпропетровська обласна організація роботодавців,за підтримки Дніпропетровської обласної ради у партнерстві з Дніпропетровським інвестиційним агентством (ДІА)реалізує проект “Зелені рішення бізнесу – єднання сталого розвитку”.  Учасниками цього проекту стали провідні підприємства області, що змогли забезпечити свою успішну та прибуткову роботу, не завдаючи шкоди навколишньому середовищу.

 

Бажаєте не жити в борг? Приєднуйтесь до учасників та Амбасадорів проекту:  тут 

 

 

Это чат – пиши и читай 👇
Ого! ты доскролил до нашего чатбота 😏
Теперь у тебя есть возможность настроить его под себя и узнавать важный контент первым, чтобы рассказывать друзьям
Только почта, только хардкор 🤘
Мы в соцсетях