Інсульт: як не потрапити до статистики?

Інсульт: як не потрапити до статистики?

Інсульт: як не потрапити до статистики?

Общество
29 октября 2020 12:28

В Україні щороку понад 100 тис. людей помирають від цереброваскулярних захворювань та інсульту. Більшість з нас про це знає, думає і нічого не робить.

 А ви палите? Стресуєте та заїдаєте/запиваєте стрес алкоголем? Давно забули про спортзал, проте частенько змінюєте гардероб на все більший та просторіший? - Ризикуєте заробити високий тиск, миготливу аритмію, підвищений рівень холестерину та ожиріння - а все це фактори ризику інсульту.

У Всесвітній день боротьби з інсультом лікар невропатолог Незалежної лабораторії ІНВІТРО Хрипкова Тетяна Миколаївна розказала про те, як попередити недугу, вберегти здоров’я судин і мозку.

лікар невропатолог Незалежної лабораторії ІНВІТРО Хрипкова Тетяна Миколаївнлікар невропатолог Незалежної лабораторії ІНВІТРО Хрипкова Тетяна Миколаївн

- Перше та найважливіше питання - як кожному захиститися та попередити розвиток проблем мозкового кровообігу та ризик інсульту?

Інсульт – велика соціально-медична проблема неврології.

Найрозповсюдженіший вид інсульту – ішемічний інсульт, або інфаркт головного мозку. У зоні ризику перебувають пацієнти у віці 50+, хворі на гіпертонічну хворобу (підвищення артеріального тиску) та цукровий діабет. Також до основних факторів ризику ішемічних порушень мозкового кровообігу ми відносимо атеросклероз судин головного мозку, захворювання серця.

Але якщо ви думаєте, що інсульт – це тільки про поважний вік, то я вас розчарую. Є й види інсульту, які не вважаються віковими. Субарахноїдальний крововилив найчастіше відбувається у молодих людей (30-60 років) через такі фактори: куріння, як хронічний алкоголізм, так і одноразове вживання великої кількості алкоголю, артеріальна гіпертензія, надлишкова маса тіла.

Поради людям у віці 50 років+ такі:

  • контроль артеріального тиску
  • за призначенням лікаря прийом антикоагулянтів – ліків, що перешкоджають зсіданню крові або уповільнюють його
  • за призначенням лікаря прийом статинів – речовин, які знижують рівень холестерину в крові

Я завжди підкреслюю: самолікуванням у випадку інсульту займатися категорично заборонено, адже відлік іде на години і навіть хвилини. За перших проявів необхідно терміново звертатися по кваліфіковану допомогу.

- Які це прояви?

Щодо ознак інсульту. Часто люди помилково вважають, що інсульт просто ідентифікувати по паралічу одного боку тіла або обличчя людини. Але не все так однозначно. Клінічна картина залежить від того, яка ділянка мозку постраждала, тобто залишилася без живлення. Якщо уражена інсультом ділянка мозку забезпечує функцію руху, то розвивається слабкість в руці або нозі, навіть параліч. У людини пропадає сила в ногах і/або руках, знижується чутливість в кінцівках, порушується мова, зір. Такі симптоми інсульту часто пов'язані з пошкодженням ділянки мозку, яка живиться сонною артерією. Виникають слабкість в м'язах, порушення мовлення, погіршується зір на одне око. Іноді з'являється хиткість ходи, втрата рівноваги, блювання, запаморочення, особливо якщо постраждали судини, які забезпечують кровопостачання зон мозку, відповідальних за координацію рухів і відчуття розташування тіла в просторі. Такий широкий спектр проявів.

- Артеріальна гіпертензія та миготлива аритмія можуть призвести до інсульту, вказано на сайті МОЗ. Чому ці недуги повинні сигналізувати людині про ризик інсульту та спонукати до візиту до невропатолога?  

Так, артеріальна гіпертензія та миготлива аритмія небезпечні. Саме через миготливу аритмію відбувається застій крові, в результаті якого утворюються згустки-тромби. Якщо дрібні фрагменти тромбу відриваються і разом з потоком крові потрапляють в коронарні судини, з’являється ризик інфаркту і кардіоемболічного інсульту.

Артеріальна гіпертензія підвищує ризик інсульту в кілька разів. Вона з часом спричиняє атеросклероз і ущільнення стінок артерій. Судини стають нееластичними, в головному мозку можуть з'являтися мікроаневризми. У стресовій ситуації при різкому підвищенні тиску ці мікроаневризми можуть розриватися. Так виникає геморагічний інсульт.

- Як змінилися підходи до діагностики станів, що передують інсульту? Як може допомогти лабораторна діагностика?

Щодо лабораторної діагностики, я найчастіше призначаю ліпідограму. Це дозволяє виконати скринінгову оцінку ліпідного/холестеринового обміну та зменшити ризики розвитку атеросклерозу, адже до ліпідного профілю входять дослідження: тригліцериди, холестерол загальний, холестерин ліпопротеїнів високої щільності), холестерин липопротеїнів низької щільності.

Серед інструментальних методів найдієвіші КТ, МРТ, ангіографія, ЕКГ. За необхідності лікарі рекомендують проводити УЗДГ брахіоцефальних і транскраніальних судин. На УЗД судин голови і шиї лікар-сонолог може побачити бляшки атеросклерозу, спазми судин та защемлення артерій, розширення яремних вен. Кожне із цих явищ потребує уваги та терапії. Наприклад, атеросклероз, небезпечний тим, що в судинах з'являються атеросклеротичні бляшки. Вони можуть відірватися в будь-який момент і закупорити важливі кровоносні судини. Це призводить до відмирання частини мозкової тканини, яку постачає кров'ю ця «закупорена» судина.

- Які Ваші поради як невропатолога щодо здоров’я в цілому?

Ми в ІНВІТРО притримуємося позиції, що будь-яку хворобу легше попередити, ніж лікувати. Лабораторні аналізи – сильний діагностичний інструмент. Якщо у вас є привід хвилюватися про стан серцево-судинної системи, то в нагоді стануть панелі досліджень на кардіоризики. Це розширене комплексне дослідження для оцінки ризику розвитку атеросклерозу та серцево-судинних ускладнень. До нього входять дослідження: протромбін + MHO (протромбіновий час), фібриноген, калій (К+), натрій (Na+), хлор (Сl-), С-реактивний білок (СРБ), тригліцериди, холестерол загальний, холестерин ліпопротеїнів високої щільності, холестерин липопротеїнів низької щільності, аполіпопротеїн А1, аполіпопротеїн В.

Коли ми говоримо про те, як уберегтися від хвороби, то логічно згадати про передумови/фактори ризику/причини та мінімізувати їх. Причинами інсульту можуть стати безліч факторів, один з найпоширеніших - атеросклероз. Також привести до інсульту можуть спадкова схильність, артеріальна гіпертонія, підвищений рівень холестерину, куріння, ожиріння, гіподинамія, стреси та інші чинники. Тобто найкраща профілактика інсульту зокрема та серцево-судинних захворювань в цілому – це здоровий спосіб життя, збалансоване харчування, відсутність шкідливих звичок та філософське ставлення до проблем, аби не було стресів.

Лікар-невропатолог Хрипкова Тетяна Миколаївна приймає за адресою м. Дніпро, пр-т О. Поля, 1/9.

Графік прийому: понеділок і середа з 14.00 до 16.00

Лікар-сонолог Найден Юрій Олексійович проводить допплерографію судин голови та шиї (УЗДГ брахіоцефальних і транскраніальних судин) за адресою м. Дніпро, вул. Привокзальна, 4/2.

Телефон гарячої лінії для запису до лікарів, на УЗД, ЕКГ - 0800 50 90 90.

Будьте здорові!

Інсульт: як не потрапити до статистики? фото 1Інсульт: як не потрапити до статистики? фото 1
ТОП РАЗДЕЛА
Это чат – пиши и читай 👇
Ого! ты доскролил до нашего чатбота 😏
Теперь у тебя есть возможность настроить его под себя и узнавать важный контент первым, чтобы рассказывать друзьям
Только почта, только хардкор 🤘
Мы в соцсетях