Етно-Люди Східної України: сучасне еко-фермерство Донеччини і кобзарство Слобожанщини - фото
Етно-Люди Східної України: сучасне еко-фермерство Донеччини і кобзарство Слобожанщини
Общество
23 сентября 2020 10:00
Етно-Люди Східної України: сучасне еко-фермерство Донеччини і кобзарство Слобожанщини - фото

Україна дуже різноманітна, і в кожному її куточку можна знайти цікавих Етно-людей. Вони продовжують традиції пращурів, додають до них щось сучасне і допомагають кожному відчути колорит минулого.

Про те, як великий бізнес підтримує народне виробництво, ми разом з ТМ Lipton розказали за посиланням.

Сайт Vgorode разом з ТМ Lipton і новою лінійкою трав'яного чаю Natura Botanica розповідає про Етно-людей з усіх куточків України. Цього разу ми поговоримо про гордих жителів Східної частини країни, які здатні здивувати розмаїттям традиційних і модернізованих ремесел. Вони допомагають не тільки зберігати вікові традиції, а й використовувати їх на благо цілих міст.

Традиційно в розумінні українців Східний регіон країни вважається індустріальним центром. Дійсно, досвід минулих століть наклав вагомий відбиток на зовнішній вигляд міст цієї місцевості, а жителі в основному зайняті на підприємствах важкої промисловості. Однак це зовсім не означає, що на Сході України немає місця споконвічно народним ремеслам.

Слов'янськ — епіцентр виробництва кераміки в Україні

Слов'янськ — місто, в якому сотні років тому почалося масштабне виробництво кераміки. У місцевих гончарство одне з чи не найпоширеніших занять. Невеликі майстерні, яких в місті кілька сотень, раніше виробляли кераміку для курортних міст по всій території України.

Після початку військових дій Слов'янськ був тимчасово окупований і багато майстерень було розграбовано і знищено. Також виробники почали шукати інші варіанти реалізації своєї продукції, адже Крим і частини Луганської, Донецької областей опинилися під контролем окупантів. Виробники зі Слов'янська ніколи не підтримували окупаційну владу, а багато місцевих жителів віддають частину виручених коштів на потреби української армії.

Слов'янськ - епіцентр виробництва кераміки в Україні
Слов'янськ - епіцентр виробництва кераміки в Україні

Кобзарі-урбаністи Слобожанщини

Кобзарство - це справжнє надбання українського фольклору. Воно зародилося в Україні ще кілька століть тому і, як і раніше, жваво представлено в масовій культурі. Кобзарі - це мандрівні музиканти, які грають на традиційних українських інструментах кобзі чи бандурі і виконують пісні під власний акомпанемент. Згадки про кобзарів можна знайти в багатьох творах класиків.

У сьогоденні кобзарство жваво продовжує розвиватися. У Харкові місцеві жителі можуть послухати живе виконання сучасних українських кобзарів, які розвивають цю культурну спадщину в регіоні. Місцеві кобзарі - сучасні чоловіки, вдень мешканці мільйонного міста і урбаністи, а після роботи - справжні бунтівні співаки, які не тільки грають на інструментах, але ще і займаються їх відновленням і створенням.

Кобзарі-урбаністи Слобожанщини
Кобзарі-урбаністи Слобожанщини

Корисні снеки з Харкова

Кажучи про сухофрукти, ми згадуємо ненависний шкільний компот, яким доводилося запивати солодкий пиріжок із їдальні. Але в минулі часи вони були чи не єдиними ласощами тодішніх дітей і дорослих. Традиція висушування плодів була поширена усією територією України, особливо в регіонах з підвищеною сонячною активністю - на Півдні країни.

У сучасному світі не потрібно чекати літа, щоб зробити заготовки сухофруктів на рік вперед, і зовсім не обов'язково перебувати в сонячних областях. Так, в Харкові місцева компанія займається виробництвом і реалізацією корисних снеків. Фірма виготовляє картопляні і яблучні чипси, використовуючи свіжі овочі та фрукти. Популярність такої продукції тільки зростає, так як все більше людей замислюються про важливість здорового способу життя, а з ним і правильного харчування.

До слова, один з інгредієнтів нової лінійки чаю Natura Botanica - яблуко. Воно багате корисними мікроелементами та стимулює прилив життєвих сил.

Корисні снеки з Харкова
Корисні снеки з Харкова

Швачки з Сєвєродонецька

Багато іноземців відзначають, що українки, ймовірно, одні з найкрасивіших жінок в світі. І мова не тільки про зовнішні дані. Споконвіку українки відрізнялися не тільки красою і чарівністю, але також славляться справжніми господарочками. Готування, прибирання, робота в полі, догляд за дітьми і чоловіком - це далеко не все, чим за день встигала займатися жінка в минулому. Один з таких пунктів - це шиття.

У сучасному Сєвєродонецьку нині живе і працює сім'я, всі члени якої займаються виробництвом текстильної продукції для потреб цілого міста. Мати і двоє її дочок шиють сумки, ковдри та інші речі з тканин, що вже були у використанні. З початком карантину сім'я почала створювати захисні маски для потреб населення свого міста.

Швачки з Сєвєродонецька
Швачки з Сєвєродонецька

Еко-ферма у Костянтинівці

Сільське господарство — один з традиційних видів зайнятості, якими українці займалися з давніх часів. Народна творчість зародилася в полі, сучасники з різних епох оспівували образи жінок і чоловіків, які працюють в поті чола і цілим хором співають про свою нелегку долю. Нинішні фермери все менше працюють руками. На заміну важкій праці прийшли комбайни та машини сільгосптехніки.

У Донецькій області місцевий підприємець створив справжню еко-ферму. На своїй фермі у Костянтинівці хазяїн вирощує худобу і птицю, а також займається виробництвом ковбас і сирів. Свою справу підприємцеві вдалось розвинути завдяки місцевій програмі для підтримки малого та середнього бізнесу, а його бізнес-план був профінансований бюджетом області та місцевим бюджетом.

Еко-ферма у Костянтинівці
Еко-ферма у Костянтинівці

Спільно з ТМ Lipton сайт Vgorode продовжує розповідати про Етно-людей з усіх регіонів України. Ми розповіли вам вже майже все, що планували, і наступного разу поговоримо про жителів Півночі і Центру України, завдяки яким про Україну говорять у всьому світі.

Ого! ты доскролил до нашего чатбота 😏
Теперь у тебя есть возможность настроить его под себя и узнавать важный контент первым, чтобы рассказывать друзьям
Только почта, только хардкор 🤘
Мы в соцсетях