Презентація книги Любові Якимчук "Абрикоси Донбасу"

Афиша - Другие мероприятия - Презентація книги Любові Якимчук "Абрикоси Донбасу"

Афиша - Другие мероприятия - Презентація книги Любові Якимчук "Абрикоси Донбасу"

"Видавництво Старого Лева" та Галерея-книгарня "Чорна Ящірка"

"Поезія наживо" з Любов`ю Якимчук

Про любов і абрикоси, відчуття дому і батьківщини, про Донбас і про Україну, поезію і біль, перетворення, мовчання, говоріння, про розкладання поезії на рими і на ритми. Про все це і про те, що "там, де не ростуть абрикоси, починається Росія" - на зустрічі з поетесою Любою Якимчук та на презентації її збірки "Абрикоси Донбасу", що вийшла у "Видавництві Старого Лева". Спробувати "Абрикоси Донбасу" Люби Якимчук на смак, слух і на дотик можна буде у Дніпропетровську в середу, 30 вересня, у Галереї-книгарні "Чорна Ящірка" (Червона Площа, 3). Початок о 19:00.  Вхід вільний.

 

"Про війну вірші можуть бути лише голі, як дроти без ізоляції, дуже прості та без надмірних кучерявостей, але із чіткими деталями, - пише про свою збірку Любов Якимчук. - Ці вірші мають бути як злочин, про який соромно згадувати, вони – як ці щоденні вбивства без прикрас, неприємні болючі вірші – як допити заручників, яким ставлять банки на живіт, яких ґвалтують, у яких стріляють. Вірші, як мешканці в окупованих містах, яким нема куди втікати і яких ніхто не рятує від перманентної загрози їхньому життю. Про війну – криваві та смердючі вірші. Поезія, що розкладається, але яка ще не розклалася. Розкладена поезія – це вже смерть, а нам треба жити, але жити усвідомлено. Мінімум метафор, більше мовчання, більше того, що не вкладається в слова. Якщо вже чинимо злочин, то усвідомлено. Такі тексти мають бути як сама війна, у якій ми не завжди можемо встановити хід подій, але за наслідками (розкиданими тілами та розлитою кров‘ю) ми знаємо, що тут щось сталося. Це може додати поезії мовчання або натуралізму, і з поміж цих двох я вибираю мовчання".

"Книга Люби Якимчук сповнена тепла й гіркоти, книга колюча й ламана, - пише про "Абрикоси Донбасу" Сергій Жадан. - Вірші, схожі на троянди: доки дочитаєш – обов’язково поранишся. Вірші, які можна переповісти, щось додаючи, щось забуваючи, проте нічого не втрачаючи, нічого не гублячи. Оскільки надто дзвінкі літери в цих віршах – і захочеш їх забути, а вони все одно нагадають про себе. Мова віршів проста й переконлива, як і має бути, коли говориш про такі важливі речі, як абрикоси. Себто – пам’ять і любов".

Любов Якимчук - поетеса, прозаїк, сценарист, журналістка. Народилася у Луганській області у м. Первомайськ. Закінчила факультет української філології Луганського національного університету, а також маґістеріум Києво-Могилянської академії. Була стипендіаткою польської програми Gaude Polonia. Разом із джазовим контрабасистом Марком Токарем створюють спільні музично-поетичні проекти, серед них – "Жінка, дим і небезпечні предмети", "Дзеркала", "Донбас і контрабас" та "Абрикоси Донбасу". Авторка книжок: "У чотирьох стінах (набір шпалерів)" (СамВидав-ТиВидав, 2007), ",  як МОДА" (Каменяр, 2009), "Абрикоси Донбасу" (Видавництво Старого Лева, 2015".

Присоединяйтесь к соцсетям Vgorode.ua - Facebook, Telegram, Viber, Instagram

Это чат – пиши и читай 👇
Ого! ты доскролил до нашего чатбота 😏
Теперь у тебя есть возможность настроить его под себя и узнавать важный контент первым, чтобы рассказывать друзьям
Только почта, только хардкор 🤘
Мы в соцсетях