Борис Філатов: Місто припиняє фінансування вторинної медицини та готується подати судовий позов проти облради

Новость - События - Борис Філатов: Місто припиняє фінансування вторинної медицини та готується подати судовий позов проти облради

Новость - События - Борис Філатов: Місто припиняє фінансування вторинної медицини та готується подати судовий позов проти облради

События
29 мая 2017 16:31

Із 1 вересня 2017 року міська рада Дніпра припиняє фінансування медустанов вторинного рівня. Таке рішення в мерії назвали вимушеним, адже для виплати зарплат майже 10 тис. медпрацівників вторинної ланки місто має виділити 164 млн грн. Мер Дніпра Борис Філатов наголосив: міськрада готова прийняти виклик реформування вторинної медицини та нарешті об'єднати її з первинною ланкою.

"Всюди вторинну медицину повернули у власність міст. Лише в Дніпрі ситуація не змінюється та залишається неприйнятною. Ми неодноразово зверталися до керівництва облради, але у відповідь чули лише відмовки. Ми підготували позов, і в нас є 100-відсоткові підстави судити обласну раду і через суд отримати у власність те, що належить місту по праву", – зазначив Борис Філатов під час брифінгу 29 травня.

Нині в Дніпрі працює 29 установ вторинної медицини. Ще у 2015 році, після закінчення так званого пілотного проекту медреформи, їх мали повернути місту. Керівник Дніпра продемонстрував офіційні звернення мерії до облради з вимогою передати вторинну ланку меддопомоги у підпорядкування мерії. Очільник Дніпра також нагадав, як намагалися достукатися до головних лікарів "вторинки". Однак навіть спільна зустріч не принесла результатів.

Наразі держава виділила вторинній медицині субвенцію в розмірі 333 млн грн. Це лише 70% від необхідної суми. Тобто при мінімальній оплаті праці цих коштів вистачить на дев'ять із половиною місяців. Решту буде змушений покривати міський бюджет.


ЗАЯВА МІСЬКОГО ГОЛОВИ ДНІПРА БОРИСА ФІЛАТОВА: Місто припиняє фінансування вторинної медицини та готується подати судовий позов проти облради

Від початку року місто вже надало понад 100 млн грн. Гроші пішли на оплату комунальних послуг лікарень та частково – на виплату зарплат.

Із 1 вересня 2017 року міська рада Дніпра припиняє фінансування медустанов вторинного рівня. Ми намагалися достукатися до кожної зі сторін питання. Але наших численних звернень до обласної ради ніхто не почув. Рішення про припинення фінансування вимушене. У міському бюджеті потрібно знайти ще 164 млн грн. Саме стільки бракує вторинній медицині для виплати зарплат 10 тисячам медпрацівників. Нині держава виділила субвенцію в розмірі 333 млн грн. Але ця сума становить лише 70% від необхідної. Тобто при мінімальній оплаті праці цих коштів вистачить на дев'ять із половиною місяців. Решту буде змушений покривати міський бюджет. Згідно з розрахунками бухгалтерії, вже в серпні сума міських дотацій повинна скласти близько 10 млн грн і далі вона тільки зростатиме. З початку року місто вже виділило понад 100 млн грн. Гроші пішли на оплату комунальних послуг лікарень. Уже двічі ми в точковому режимі включалися у виплату зарплат медикам.

Кілька років тому драконівська реформа фактично знищила медичну галузь у нашій області. Лікарні вторинної ланки належать облраді, а фінансувати їх повинне місто. Такого немає ніде в Україні! Після того як у 2015 році так званий пілотний проект закінчився, область повинна була повернути лікарні місту. Але цього не сталося. А це фактично правове порушення. Наші юристи працюють над тим, щоб вирішити цю ситуацію в правовому полі. Йдеться, зокрема, про подання судового позову.

З початку року місту доводилося не один раз віднаходити кошти на виплату зарплат медикам "вторинки" за рахунок розвитку первинної медицини, збільшення виплат малозабезпеченим... Але муніципальні ресурси вичерпані, а облрада, всупереч здоровому глузду, залишається байдужою до наших вимог повернути місту медустанови вторинної ланки.

Ми готові прийняти на баланс ці медзаклади, об'єднати їх з "первинкою", оптимізовувати й розвивати! Тим паче що лікарні будували за міські гроші й місто керувало ними з часів свого заснування.

Я звертаюся до лікарів, медсестер лікарень і поліклінік! Ми проводили бесіду з вашими головними лікарями, пояснювали нашу позицію та просили сприяння. Але нас не почули! Тому всі ризики, пов'язані з припиненням фінансування "вторинки", зокрема ваші зарплати, – лише на їхній совісті та совісті обласної ради.

Наша мета – розвивати медицину і первинного, і вторинного рівня, закуповувати нове обладнання, впроваджувати електронні новації. Але для того щоб виділяти гроші з міського бюджету, потрібно розуміти, як і куди вони витрачатимуться. Ми вкотре сподіваємося, що обласна рада почує нас і нарешті передасть місту всі 29 установ вторинної медицини.

Будьте в курсе последних новостей, подпишитесь на канал Vgorode в Telegram и на наши группы в Вконтакте и Facebook.

Это чат – пиши и читай 👇
Ого! ты доскролил до нашего чатбота 😏
Теперь у тебя есть возможность настроить его под себя и узнавать важный контент первым, чтобы рассказывать друзьям
Только почта, только хардкор 🤘
Мы в соцсетях