Микола Малишко

Афиша - Выставки - Микола Малишко

Афиша - Выставки - Микола Малишко

Запрошуємо на відкриття виставок у Дніпропетровському художньому музеї та арт-центрі Я Галерея у Дніпропетровську!

 

Лінія. Микола Малишко
17.09 - 15.10.15
Дніпропетровський художній музей

Глина. Микола Малишко
17.09 - 15.10.15
арт-центр Я Галерея у Дніпропетровську

"Рік Малишка" в арт-центрі Я Галерея продовжується на Батьківщині скульптора - Дніпропетровщині. Тут, у селі Знаменівка, народився Микола Малишко, у самому Дніпропетровську закінчив художнє училище, та у своїй квартирі-майстерні 60-х збирав компанію художників-однодумців, де з-поміж інструментів і фарб, що лежали "тут і там", - велися бесіди про мистецтво.

А сьогодні твори Миколи Малишка вперше потрапили до Дніпропетровського художнього музею, де півстоліття тому він учнем опановував основи мистецтва. Одночасно, дніпропетровська Я Галерея представляє другий персональний проект художника в арт-центрі, пригадуючи, що чотири роки тому саме проект Миколи Малишка "Сцена І. Сцена ІІ" був однією з перших експозицій нововідкритого арт-центру.

 

Про проект Лінія - Олена Єгорушкіна

Із відчуттям, що "час настав", проект демонструє найкращі роботи майстра останніх років. 
"Постаті", "Читач", абсолютно нові скульптури – відобразили динаміку розвитку дереволюдини та вірувань самого художника. Зі співчуттям і глибоким аналізом, Микола Малишко занурюється у громадянську кризу та вкотре доводить, що мистецтво і є тим дзеркалом самопізнання, котре потребує людина.

 

Продовжуючи шукати форми для своїх думок, скульптор створює галерею людських постатей, кожна з яких є результатом тривалих роздумів над долею людини-творця. Не тієї Надлюдини, котрою марив Ніцше, і не тієї, що розв’язує питання "твар я чи право маю", на території сумнівних "республік". А тої, що будучи одночасно малою і величною, знаходиться у постійному русі самовдосконалення – аж до свого останнього подиху.

Фіксуючи мить людського буття у скульптурі, художник дослухається до дерева – найбільш близького людині матеріалу. Як жива істота, дереволюдина Малишка проходить усі етапи життя та, слідуючи за рукою майстра, втілюється у символах-обелісках. То велична й богоподібна, вона занурює погляд у небо, в пошуках відповіді на всі питання. То маленька й недосконала, вона схиляє голову в молитві чи задумі, розмірковуючи над днем прийдешнім.

Відчувати – замість бачити. Бути – замість існувати. Співпереживати – замість споглядати. Кожна з нових скульптур Малишка 2015 року підбиває підсумки кількарічних розмислів художника над шляхами розвитку людини, в тому числі в умовах суспільних протистоянь. "Наречена йде", та чи радісна вона? Чи це та сaма, ще Тичинівська?

Про проект Глина - Олена Єгорушкіна

Серія невеликих скульптур з глини, є власне, ескізами до дерев’яних постатей скульптора. Так само як дерево, що природно уособлює людину, Малишко використовує глину, з якої давні боги творили людське тіло, – і проектує форми майбутніх скульптур. Тож "Глина" розкриває історію творчих замислів, як втілених, так і тих, що чекають свого часу.

 

Ступаючи на ще невідому нову сходинку розвитку, Малишко-художник поступається місцем Малишку-філософу, який відчуває потребу в якнайшвидшій реалізації свого духовного змісту. У глиняних символах митець закарбовує прадавні істини, що не підлягають жодним законам людського суспільства. Так начебто перекладає сакральні пам'ятки древніх мовою сучасного мистецтва. А тоді продовжує життя постаті-символу в дереві.

Однак, так само як міфічний бог, що створював людей з глини, а потім знищував їх, Малишко залишає за собою право зупинитися. Чи втілиться глина в дерево? Чи задум піде ще далі? Цього не знає навіть сам скульптор: "Для мене недостатньо самого лише дерева чи глини. Для мене найперший матеріал – це весь світ, і я в ньому. Вже потім все втілюється у матеріалі – до якого я маю такі ж пієтети як до своєї душі".

Про автора

Микола Малишко народився 1938 року в селі Знаменівка на Дніпропетровщині.
Закінчив Дніпропетровське художнє училище (1961) та Київський Державний художній інститут (1967, нині Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури).
Лауреат у номінації "Художник року" ("Золотий Перетин", 1997), Лауреат премії ім. Василя Стуса (1998) та "DE PROFUNDIS" (З ГЛИБИН, 2009).

 

У радянський період твори Малишка не експонувалися, бо виходили за рамки проголошуваного "соцреалізму". Вперше "незалежні" роботи автора були представлені у Львівському Національному музеї 1993 року, а потім – у міжнародних проектах у Німеччині, Угорщині та Австрії.
Співпраця з Я Галерея розпочалась кілька років тому з проекту "Паркан", представленого в рамках ГОГОЛЬFEST 2009. Ретроспективні виставки автора відбулись у 2011 році в Я Галерея у Дніпропетровську ("Сцена I. Сцена II") та в Музеї Сучасного Мистецтва України ("Сила людського духу: Скульптура, живопис").

2012 року в рамках Великого скульптурного салону в Києві митець представив динамічну інсталяцію у проекті "Ти Тут Тепер". А також отримав Премію Першої Київської бієнале сучасного мистецтва у номінації Відкриття ARSENALE 2012.

Наступного року взяв участь у Всеукраїнській мистецькій виставці "ВЕЛИКЕ І ВЕЛИЧНЕ". 
У 2014 році творчість Малишка вперше була презентована у Франції, долучившись до Міжнародного Фестивалю сучасного мистецтва FIAT, у Тулузькій галереї Espace Croix-Baragnon. Того ж року новий проект художника "До дерева" відкрився у Хмельницькому обласному художньому музеї.

Займаючись малярством, графікою, скульптурою, монументальним мистецтвом, зараз митець більше працює над скульптурами з дерева, у яких сучасний конструктивізм поєднано з елементами народної архітектури.

 

Запрошуємо Вас на відкриття виставок, що відбудеться у четвер, 17 вересня:
о 17.00 у Дніпропетровському художньому музеї на Шевченка, 21
о 19.00 в арт-центрі Я Галерея на Гусенка, 17



Проект реалізовано за підтримки співзасновника арт-центру Я Галерея у Дніпропетровську Павла Мартинова. 


За додатковою інформацією, коментарями учасників подій та фотоматеріалами звертайтесь:
керівник проектів Катерина Семенюк, 056 713 5 713, 067 622 29 92, ks@yagallery.com.ua.


Слідкуйте за новинами арт-центру на сайті Ya Gallery та на сторінці у Facebook.

Микола Малишко: фото 1Микола Малишко: фото 1 Я Галерея, Арт-центр Павла Гудимова

Присоединяйтесь к соцсетям Vgorode.ua - Facebook, Telegram, Viber, Instagram

Это чат – пиши и читай 👇
Ого! ты доскролил до нашего чатбота 😏
Теперь у тебя есть возможность настроить его под себя и узнавать важный контент первым, чтобы рассказывать друзьям
Только почта, только хардкор 🤘
Мы в соцсетях