Літературно-мистецька виставка «Трьомсин Богатир»

Афиша - Выставки - Літературно-мистецька виставка «Трьомсин Богатир»

Афиша - Выставки - Літературно-мистецька виставка «Трьомсин Богатир»

В межах традиційного весняного Свята Івана Манжури та музейної мистецької програми "Казки Придніпров’я" 11 травня 2016 року о 16. 00 в музеї "Літературне Придніпров’я" на пошану українського поета, фольклориста, казкаря І. І. Манжури та до 160-річчя від дня народження українського письменника, поета, перекладача, вченого, казкаря І. Я. Франка відкривається літературно-мистецька виставка "Трьомсин Богатир".

У травні в продовження Великодніх Свят та на час літніх шкільних канікул простір музею "Літературне Придніпров’я" перетвориться у казковий вернісаж, а сам музей – у казковий будинок-галерею. На цей час тут зберуться герої літературних казок Івана Манжури, а зустрічатиме гостей непереможний лицар з дивним і для декого досі нечуваним ім’ям Трьомсин Богатир – герой з однойменної поеми-казки талановитого казкаря. 

Герой народних казок, легенд, реальних історичних подій, майстерно інтерпретованих І. Манжурою в захоплюючий літературний твір – поему-казку "Трьомсин Богатир", живе в літературі Придніпров’я не одне століття, уособлює найвищі неперехідні духовні цінності, які шануються в усьому світі, відображає безмежжя поетичної вигадки нашого народу, згуртовує українців і водночас єднає і братає з іншими народами. Цей образ назавжди увійшов в історико-культурний простір Дніпропетровщини, є гідним втіленням історії і слави запорозького козацтва, монументом віковічній мрії людства про найдорожче – про щастя, любов, вірність, справедливість, свободу, про торжество світлих почуттів над мороком. 

Завдяки творчій уяві численних прихильників жанру казки і улюбленців Трьомсина Богатиря – учасників літературно-мистецької виставки "Трьомсин Богатир" – вихованців дитячих художніх та мистецьких шкіл Дніпропетровська, Дніпропетровської області (Кривого Рогу, Дніпродзержинська, Петриківки, Новомосковська), інших міст України (Запоріжжя, Кременчуга, Херсону, Рівного) у казковій мозаїці їх образотворчих (живописних, графічних, скульптурних) та декоративно-ужиткових робіт оживе сюжет героїчно-фантастичної казки, який перенесе нас у часи запорозького козацтва. 

…Троє сторожових запорожців-побратимів знаходять в степу хлопчика-немовлятко, якого викрав із царської сім’ї Змій і залишив на вірну смерть в орлиному гнізді, дають йому ім’я Трьомсин (син трьох батьків) і виховують з нього справжнього лицаря, вірного і надійного захисника усіх покривджених і знедолених; не шкодуючи життя вступає він у двобій з найбільшим людським лихом – злом, що уособлюється в образі крилатого змія, який панує не тільки на землі, а й у небі; разом з синами Трьомсин перемагає Змія, звільняючи рідну землю і свій народ від ворога, утверджуючи добро і справедливість.  

Молоді художники  продемонструють сучасний погляд на твір, казковий герой якого біля 130 років живе у слові та мистецтві. А насправді він дуже давнього українського роду Трьомсиненків, який бере свій початок із степової цивілізації – від козацької доби. Ім’я Трьомсин походить з незапам’ятних часів – герой має силу трьох батьків, лицарів-козаків. Відтоді й донині охороняє він рідну землю і кожного із нас від усіляких ворогів. Бо то така місія у богатирів – охороняти. 

Написана 1886 р. у Катеринославі і підготовлена до друку під псевдонімом Іван Калічка, казка була заборонена цензурою через запорозьку тематику і вперше надрукована 1913 р. вже після смерті автора в місцевому українському часопису "Дніпрові хвилі". Окремою книжкою видана у 1917 р. в художньому оформленні М. Погрібняка та І. Стеценка.

Трьомсин Богатир – культурний запит нової генерації юних українців, виклик часу, культурний маркер нацональної ідентичності. Діти читають, малюють і мріють про пам’ятник улюбленому герою, який може стати візитівкою літературного Дніпропетровська. Від класичної літератури до класичної скульптури – один крок: ідея пам’ятника лицарю-богатирю вже живе, пульсує у мріях та мистецьких творах дітей.

Літературна частина виставки створена на основі фондових колекцій Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д. І. Яворницького із залученням мистецьких робіт кращих українських художників-ілюстраторів твору за 100 років з дня першодруку (Івана Стеценка, академіка Олександра Лопухова, іконописця Володимира Єрмакова, книжкового графіка Сергія Алієва-Ковики), мистецька частина побудована за принципом колекції дитячих художніх творів до казки (куратор – М. Ф. Хандога, директор Дніпропетровської дитячої художньої школи № 1). 

Урочисте відкриття виставки розпочнеться прем’єрним показом вистави за поемою-казкою І. Манжури "Трьомсин Богатир" у виконанні театрального колективу Дніпропетровського ліцею інформаційних технологій (керівник – Г. В. Кравчик, заступник директора з виховної роботи; режисура – В. І. Бандур, завідуюча Центром української культури "Коло калинове" міського Палацу дітей та юнацтва).

Для бажаючих ознайомитися з твором та виданнями інших літературних казок І. Манжури на сайті Дніпропетровського національного історичного музею розміщеннаелектронна бібліотека "Казки Придніпров’я". Серед них – "Казка про хитрого Лисовина і про других звірів та про те, що він їм, а вони йому коїли", написана за "мандрівним" сюжетом із використанням не тільки українського, а й світового фольклору, міфології, як і казки І. Франка "Лис Микита" та "Фарбований Лис"

Автор проекту – Наталія Василенко.

Присоединяйтесь к соцсетям Vgorode.ua - Facebook, Telegram, Viber, Instagram

Это чат – пиши и читай 👇
Ого! ты доскролил до нашего чатбота 😏
Теперь у тебя есть возможность настроить его под себя и узнавать важный контент первым, чтобы рассказывать друзьям
Только почта, только хардкор 🤘
Мы в соцсетях