Виставка «Дніпрові пороги»

Афиша - Выставки - Виставка «Дніпрові пороги»

Афиша - Выставки - Виставка «Дніпрові пороги»

13 травня о 16-й годині у Меморіальному будинку-музеї Д.І. Яворницького відбудеться відкриття виставки "Дніпрові пороги" з колекції Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д.І. Яворницького за участю Дніпропетровського художнього музею та Музею історії лоцманів дніпрових порогів. 

Пороги на Дніпрі – унікальне природне та історичне явище, один з символів України, знищений радянською індустріальною машиною.

Сьогодні фонди ДНІМ зберігають одну з найбільших в Україні колекцій старожитностей, яка всебічно висвітлює цю тему. Основа колекції була закладена видатним істориком, археологом, етнографом, відомим дослідником дніпрових порогів, першим директором музею, академіком Д.І. Яворницьким. Вчений впродовж життя вивчав ці місця, пов’язані з історією любої його серцю козаччини, а у 1927-32 рр. очолював першу велику радянську археологічну експедицію - Дніпробудівську, здобувши десятки тисяч експонатів для музеїв України. У 1928 р. Д.І. Яворницький видав обширний історико-географічний нарис "Дніпрові пороги" з багатим ілюстративним матеріалом. 

На виставці будуть представлені рідкісні світлини та мапи ХІХ-поч. ХХ ст., документи, ексклюзивні видання, унікальні археологічні знахідки з колекцій О.М. Поля, Д.І. Яворницького, Я.П. Новицького, експедиції на Дніпробуді; давні знаряддя праці, фрагменти зброї, посуду, знайдені на місцях порогів після підриву греблі Дніпровської ГЕС; окремою інсталяцією буде презентована професія лоцманів, робота та побут дніпрових провідників. 

Метою виставки є не лише на основі унікальної музейної колекції розкрити історію порогів, їх вивчення та варварське знищення, але й привернути увагу громадськості до проблеми руйнації цього величного природного явища, негативні наслідки якої відчують на собі всі наступні покоління українців.

За бажанням відвідувачі зможуть спробувати себе у ролі археологів та дослідників порогів класифікуючи археологічні пам`ятки та стародавні світлини з видами порогів та скель на Дніпрі.

Також, буде представлена кінохроніка, на якій можна побачити це рідкісне природне явище у динаміці та масштабний процес його знищення.

Центральною подією заходу стане презентація довгоочікуваного перевидання альбому Д.І. Яворницького "Дніпрові пороги"! Вперше з 1928 р. було здійснене повне ілюстроване репринтне видання культового нарису, яке досі вважається букіністичною рідкістю! 
Проект здійснений за підтримки правозахисної групи "Січ" та краєзнавчого клубу "Пересічин".

ЗАПРОШУЄМО ВСІХ БАЖАЮЧИХ! ВХІД ЗА ПОПЕРЕДНІМ ЗАПИСОМ!

Присоединяйтесь к соцсетям Vgorode.ua - Facebook, Telegram, Viber, Instagram

Это чат – пиши и читай 👇
Ого! ты доскролил до нашего чатбота 😏
Теперь у тебя есть возможность настроить его под себя и узнавать важный контент первым, чтобы рассказывать друзьям
Только почта, только хардкор 🤘
Мы в соцсетях